DETALJI NOVOSTI

30.10.2015.

Balans između inspiracije i distrakcije

U našoj kreativnosti uvijek tražimo inspiraciju oko nas. Ali, u kojem nam trenutku to počinje odvraćati pozornost?

Kreativni rad kojim si toliko inspiriran može djelovati paralizirajuće ako te on toliko zaokupi da zaboraviš sam stvarati.

Odjednom shvatiš da su prošli sati, a sve što imaš za pokazati je hrpa polu-pročitanih RSS objava, brdo lajkova na Instagramu i ogromna Pinterest stranica. Pinterest će me na kraju dotući, siguran sam.

Kako upotrijebiti beskrajne količine inspiracije, izvora i kreativnosti koje su nam na dohvat ruke bez da upadnemo u rutinu? Gdje je granica između inspiracije i distrakcije?

 

Mijenjaj svoje izvore

Nemoj usmjeravati svu svoju kreativnost uvijek na iste izvore. Imaš li web stranice, albume, pisce pjesama, umjetničke galerije kojima se uvijek okrećeš? Možda bi trebao malo promijeniti izvore iz kojih crpiš svoju kreativnost. Daj priliku poeziji, drugačijoj vrsti glazbe, ili nekom novom sredstvu inspiracije koje si do sada ignorirao. Ponekad sam čin prilagodbe onoga što ulazi u tvoj um može osvježiti ono što izlazi.

 

Iskopčaj se

Siguran sam da su neki od Vas zurili u ovu riječ nekoliko trenutaka prije nego su nastavili s čitanjem. Zašto nas ova misao toliko plaši? Hoće li svijet ili naše mjesto u njemu prestati funkcionirati ako ne provjerimo Instagram punih sat vremena?

Hoćemo li uistinu nešto propustiti ako ne odgledamo te tri epizode Zakona i Reda jednu za drugom? Ne daj Bože da nam računalo bude isključeno na dulji period od onoga kada je ugašeno preko noći. No, koristi ovog čina za naš um i dušu su višestruke. Vrijeme je za iskrenost. Koliko kartica imaš otvorenih na računalu upravo sada i koliko je mobitel udaljen od tebe? Garantiram ti da si, ako su odgovori “više od jedne” i “nadohvat ruke”, spreman za “iskopčavanje”, bez obzira koliko kratko to bilo.

 

Učini neke velike pogreške

Lako se uhvatiti u savršen svijet uređenih fotografija, blogova i besprijekorno produciranih pjesama da zaboraviš sam nešto napraviti. I kada napravimo nešto, to je toliko daleko od ispoliranih radova kojima se natapamo da sve odbacimo u obeshrabrenju, obećamo početi iznova, učiniti bolje, i ponovo proći cijeli proces. To znači da ne dovršimo niti polovicu onoga što bismo trebali.

Stvaraj! Kreni raditi stvari. Jedna od najboljih rečenica ohrabrenja na području kreativnosti na koju sam naišao je ona Buckminstera Fullera: “Otkrijemo što nešto jest tako da najprije otkrijemo što to nije.” Samuel Beckett nas također podsjeća: “Jesi li ikada pokušao? Ikada pogriješio? Nema veze. Pokušaj ponovo. Pogriješi ponovo. Pogriješi bolje.”

 

Gledaj na Stvoritelja za kreativnost

Već sam govorio naširoko o ovome, ali potrebno je neke stvari ponoviti. Stvoreni smo na sliku Kreativnog Boga – Onoga koji svojim dahom stvara zvijezde i čije riječi daju život galaksijama, i to nezamisliv život. On bi trebao biti naš fokus. On bi trebao imati našu pažnju. Kološanima 3:2 nam kaže: “Za onim gore težite, ne za zemaljskim!”

Nije li logično da će naši najkreativniji trenuci biti kada smo na istoj valnoj duljini s Njim? Behance, Instagram, Vimeo. Svaki je fantastičan, ali niti jedan od njih nije ravan Pravoj stvari. Biblija je tvoj najinspirativniji izvor kreativnosti koji ti daje najveću inspiraciju. Što dublje hodaš s Bogom, to ćeš imati pristup većem kreativnom otkrivenju.

Budućnost je svijetla.

 

Izvor: Hillsong

Autor: Gabriel Kelly

Preveo: Gabriel Crnjak

PODIJELI ČLANAK