DETALJI NOVOSTI

19.10.2010.

Bez muke nema nauke – ili ipak ima?

Počela je nova školska godina, gotovi su ljetni praznici. Iako narodna poslovica kaže: «Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba», svi znamo da razmišljanje o školi i ispitima često dovodi do nervoze, straha i mučnine u želucu, kako učenicima, tako i roditeljima.

Slična je situacija bila i kod mene, pogotovo kada sam upisala fakultet i preselila u novi grad. Nepoznati ljudi, ogromna zgrada s novim profesorima, naporniji način rada… Shvatila sam ozbiljno fakultet jer sam znala koliko su moji roditelji morali raditi kako bi mi mogli platiti upise i godinu te sam prionula učenju. Međutim, iako sam se trudila, sve su mi ocjene bile nekako između, bojala sam se odgovarati za višu ocjenu i tako je moj prosjek na kraju prvog semestra bio jedva 3,5.

Na početku drugog semestra dogodio se značajan preokret u mom životu, predala sam svoj život Isusu. Tada sam dobila potpuno novi pogled na život i sve oko sebe, pa tako i na studiranje.

Gospodin mi je dao mudrost kakvu prije nisam imala. Shvatila sam da su profesori samo ljudi, a ja sam Božje dijete, Njemu dragocjena. Znala sam da je Njemu stalo do mog znanja i ocjena i da nema nikoga tko mi može nauditi. Također, spoznala sam da je ljudska nauka isprazna i da je bitnije služiti Gospodinu, tako da sam Njega stavila ispred fakulteta i posvećivala Mu više vremena. Nisam propuštala bogoslužja ni molitve, a On mi je dao snagu i koncentraciju pa sam mogla puno brže usvajati gradivo, jednostavno mi je potvrđena istinitost stiha: «Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to (ostalo) će vam se nadodati!» (Mt 6: 33). Bog mi je zaista nadodavao i pokazao se vjernim. Evo samo nekoliko zanimljivih situacija:

1.Imala sam jako težak ispit (profesor nam nije uopće držao predavanja i onda smo u kratkom roku trebali naučiti nekoliko knjiga), a moje kolegice s fakulteta odlučile su da neće uopće učiti nego prepisivati. Smatram da prepisivanje nije ugodno Bogu pa to nisam htjela učiniti, no bila sam obeshrabrena i rekla sam Bogu da nije pošteno da one ne uče i dobiju veću ocjenu od mene koja se trudim. Ubrzo mi je progovorio kroz Ps 37:

«Nemoj se žestiti na opake,

zavidjet nemoj pakosnicima:

kao trava brzo se osuše,

ko mlada zelen brzo uvenu.

U Jahvu se uzdaj i čini dobro,

Da smiješ stanovati u zemlji

I živjeti u miru.

Prepusti Jahvi putove svoje,

U njega se uzdaj, i on će sve voditi…»

Ja sam dobila ocjenu koju sam zaslužila, a kolegice su ostale šokirane svojim lošim ocjenama jer su bile uvjerene da su sve točno prepisale.

2. Raspored mi je na početku godine bio takav da nisam mogla dolaziti na bogoslužja, molitve niti bilo što drugo. Govorili su da se raspored ne može promijeniti jer nema slobodnih prostorija. Znala sam da je moj Bog svemoguć i da želi da Mu služim i dolazim na sastanke, pomolila sam se i raspored je pomaknut.

3. Ponekad je preda mnom bio naizgled nemoguć zadatak, kao npr. napisati seminar u jednoj večeri ili slično, no Gospodin je rekao da ne brinemo tjeskobno ni za što već da Njemu iznesemo svoje potrebe prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti, i da će Njegov mir, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca naša i misli naše u Kristu Isusu (Fil 4: 6). Doista bih osjetila nadnaravni mir i tada bih bila sposobna napisati bilo što.

Osim ispita, bilo mi je teško izbjegavati ogovaranja i međusobnu netrpeljivost mojih kolegica, zlobu, lošu atmosferu… no Bog me je izdigao iznad toga. Kada bi mi netko počeo ogovarati nekoga, počela bih govoriti pozitivne osobine te osobe i onda bi ova druga osoba ostala zatečena. Shvatila sam da sam ja ta koja ima autoritet nad zlim duhovima i okrenula situaciju u svoju korist- širila pozitivnu atmosferu, ljubav, optimizam i vedrinu.

Nedavno sam upisala četvrtu godinu fakulteta. Već na drugoj godini postala sam izvrsna studentica i oslobođena sam plaćanja školarine. To je veliko svjedočanstvo mojoj obitelji i kolegicama s fakulteta. Znam da je fakultet mjesto gdje mogu svojim životom biti primjer drugima. Zato vas, dragi učenici i studenti, želim potaknuti i ohrabriti da se pokrenete u tim stvarima i predate Bogu kontrolu nad svojim školama, fakultetima i nad svojim životima. Gospodin vam želi uspjeh, ima velike planove za vaše živote i On je s vama, a Njemu je sve moguće!

 

Autor: Edvina Valentić

PODIJELI ČLANAK