DETALJI NOVOSTI

05.08.2017.

Deset Božjih zapovijedi – Osma zapovijed

“Ne ukradi!” (Izlazak 20:15)

U Novom zavjetu ova je zapovijed također podignuta na viši nivo. “Tko je običavao krasti, neka više ne krade! Neka se radije trudi i svojim rukama radi što je dobro, da mogne što davati potrebnome!” (Efežanima 4:28).

Bog zabranjuje svaki oblik krađe. Ljudi kažu da prilika čini lopova. Međutim i poštenog i karakternog čovjeka stvara prilika u kojoj je mogao ukrasti, primiti mito ili na neki drugi način nelegalno steći materijalna dobra, a on ju je odbio. Od materijalnih dobara važniji je tvoj karakter. “Bolje je malo s pravednošću nego veliki dohoci s nepravdom” (Izreke 16:8). Biblija kaže da je “pohlepa za novcem izvor svih zala” (1. Timoteju 6:10). Časno je stjecati novac i materijalna dobra s poštenjem i marljivošću. Međutim, pohlepa za novcem dovodi ljude do krađa i laži, te je izvor svih vrsta zala.

Bog poziva ljude na obraćenje, što znači na promjenu stila života u onaj ugodan Njemu. Onome tko je običavao krasti Bog poručuje da se obrati, pošteno zaradi, te da bude povrh toga darežljiv prema ljudima u potrebi. Ovakva promjena stila života je moguća kada je osoba obraćena Kristu.

Odlika kršćana treba biti darežljivost, a pohlepa i krađa daleko od naših srca.

 

Statistika

Od proglašenja Hrvatske samostalnosti i osnivanja suverene demokratske države do danas brojni su naši politički čelnici osumnjičeni i optuženi za pronevjere, iznude i krađe vrtoglavih novčanih iznosa.

Velikim dijelom ovi spomenuti ubrajaju se u statističke podatke o broju vjernika unutar tradicionalne Rimokatoličke religije.

 

Autorica: Željka Rupčić

PODIJELI ČLANAK