DETALJI NOVOSTI

12.03.2018.

O Bože, s kim ja to živim? – Izvještaj

O Bože, s kim ja to živim? Možda ste si i vi ponekad postavili ovo pitanje. U svojim “mračnim”, bračnim i predbračnim situacijama Željka i Igor Strejček više puta su se to pitali. Što su otkrili i do kojih su odgovora došli podijelili su 11. ožujka u Kršćanskom centru “Riječ Života” u Zagrebu (u Vlaškoj i na Žitnjaku) na sastancima pod nazivom “O Bože, s kim ja to živim?”.

Igor i Željka su svoje predavanje započeli malim igrokazom – svakodnevnim situacijama iz života: “šumovima” tj. nesporazumima u komunikaciji s bračnim partnerom, te razlikama između očekivanja i potreba.

U četvrtom poglavlju evanđelju po Ivanu, opisan je susret Isusa sa Samarijankom na zdencu. Ona je htjela ispuniti svoju unutarnju potrebu da bude voljena i prihvaćena, ali joj to nije uspijevalo. Naime pokušala ju je ispuniti u braku čak pet puta, a onaj s kojim je tada živjela nije joj bio muž. Isus je došao ispuniti njezinu pravu potrebu, a ne njezina očekivanja.

Očekivanja i potrebe nije dobro pomiješati, pogotovo ako ih imamo od supružnika. Treba ih iskomunicirati i definirati. Možemo se slagati/neslagati, a zatim razgovarati, dogovarati, miriti se, tražiti rješenja i tako graditi brak.

Ne možemo samo čekati da nam se brak “dogodi”, a da pritom ništa ne radimo. I samci već sad mogu raditi na svom budućem braku. Kako? Tako da rade na svom karakteru danas jer kada uđu u brak u njega će unijeti i svoje osobine, one loše stvari neće nestati same od sebe.

Kao i u svemu u životu, tako i u braku možemo biti tjelesni ili duhovni. Ako smo oboje tjelesni nije sjajno, no najgore je ako svoju tjelesnu narav predstavljamo kao duhovnu. Tada smo licemjerni i nastojimo nametnuti svoje mišljenje drugome, a da pri tome za sebe nemamo iste standarde. Možemo čak čitati Bibliju za svoju osobnu korist, kako bi pokazali bračnom partneru da smo mi u pravu. Iste retke iz Biblije svaki supružnik može tumačiti kako njemu odgovara. Tako npr. muž može citirati ženi Biblijsku pjesmu o Vrsnoj ženi (Izreke 31:10-27), da joj pokaže kakva bi ona trebala biti; dok žena iz iste te pjesme može uzeti 12. redak, kako bi pokazala da je ona ta koja je u pravu, a ne njezin muž.

U braku mi smo više nego partneri – mi smo u savezu. U savezu obostrano aktivno sudjelujemo i doprinosimo. Fokus je na tome da je želim dijeliti, ja želim nositi, ja želim doprinositi, a ne na tome da očekujem što će onaj drugi napraviti za mene.

Sama nas Biblija upućuje kako se odnositi jedno prema drugom. Muž treba voljeti svoju ženu, pa ako treba i umrijeti za nju, dok žena treba poštivati svoga muža. Ne ugovaramo partnerski odnos, nego gradimo konstruktivan brak koji je i drugima na blagoslov.

Poseban blagoslov u braku su djeca. Ona najbolje prate odnose svojih roditelja, te se na njih ugledaju. Zato ono što govorimo djeci treba biti u skladu s onim što činimo! Najbolji način da muž pokaže ljubav svojoj djeci je da voli njihovu majku. Isto tako žena njihovog oca.

Savršen brak – ne postoji! Brak može biti pun uzbuđenja, lijepih i loših situacija i ništa nije slučajno.

Također nam se mogu pojaviti lažni osjećaji koje je potrebno razotkriti. Bog će izvesti sve na dobro onima koji ga ljube, zato gradimo život jedno s drugim i s Bogom!

Na kraju sastanka su odgovarali na pitanja, te najavili novi sastanak o bračnim (mračnim i predbračnim) stvarima za 10.03.2019., pa ako tko ima još kakvo pitanje slobodno im se može obratiti uživo ili putem društvenih mreža.

 

Seminar “O Bože, s kim ja to živim?” možete naručiti na 01 2911 942 ili info@okknjizara.com. Željka i Igor Strejček su dvadeset i dvije godine u braku i roditelji su petero djece. U Kršćanskom centru “Riječ Života” u Zagrebu vode predbračno savjetovanje.

 

Autor: D. F.

PODIJELI ČLANAK