DETALJI NOVOSTI

21.12.2015.

10 savjeta za zdrav dom

Obitelj je Božja genijalna ideja koja postoji još od stvaranja.

“Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!«” Postanak 1:27-28

Važnost obitelji često se više naglašava u božićno doba. Ako želimo iskusiti zdrav dom, potrebno je da svaki član odigra svoju ulogu na način da vrednuje druge članove doma ispred sebe. Zbog rasta pritisaka na obitelj, donosimo Vam jednostavne, ali veoma praktične savjete utemeljene na Bibliji koji će Vam pomoći da uživate u skladu unutar svoje obitelji.

 

1. Brzo se ispričajte

“Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.” Psalam 133:1

Onaj koji se prvi ispriča obično je taj koji donese mir usred situacije koja je mogla postati oluja. Iskrena isprika zahtjeva poniznost i snagu, a baš su one te koje zadržavaju jedinstvo. Jedinstvo unutar doma sa sobom donosi ugodnu atmosferu mira.

 

2. Brzo oprostite

Isus je rekao ovo o oprostu: “Praštajte i oprostit će vam se.” Luka 6:37

Oprostiti je izbor neovisan o našim osjećajima i Božja zamisao koja donosi u dom isti osjećaj sklada kao kada se ispričamo. Zadivljeno gledam na činjenicu da je Isus čak i u najmračnijim trenucima svojeg života, dok je visio na križu, donio odluku oprostiti.

“A Isus je govorio: »Oče, oprosti im, ne znaju što čine!«” Luka 23:34

Odlučimo imati oproštenje u našim domovima.

 

3. Ponesite teret

“Ne uskrati dobročinstva potrebitim kad god to možeš učiniti.” Izreke 3:27

Izreka kaže: “Kad se male ruke slože, sve se može.” Zdrav je dom onaj u kojem svaki član igra svoju ulogu. Odličan način da stvorite zdrav dom jest da osigurate da je svatko svjestan dijela kojeg oni moraju odraditi.

 

4. Koristite riječi kako biste izgrađivali i poticali druge

“Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga ga riječ veseli.” Izreke 12:25

Riječi se mogu koristiti kako bi podizale i izgrađivale ili rušile. Evo jednostavnog savjeta koji bi mogao pridonijeti održavanju zdrave atmosfere u Vašem domu: ako ste kušani reći nešto što bi moglo povrijediti člana Vaše obitelji, stavite ruku preko svojih usta i odlučite da što god ste namjeravali reći u tom trenutku nije vrijedno boli koje bi moglo uzrokovati.

Dom počinje cvjetati kada ljudi u njemu govore riječi koje potiču druge i primaju riječi koje potiču njih same. Zdrav je dom onaj koji potiče i podržava.

 

5. Budite vjerodostojni

Stoj iza svoje riječi.

Biblija kaže ovako: “Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.«” Matej 5:37

Jedan od načina na koji možete pridonijeti pozitivnoj atmosferi u svom domu jest da budete osoba koja se drži onoga što kaže.

 

6. Dajte čast drugima

“Pravednicima je radost pravičan sud…” Izreke 21:15

Zamislite dom čiji članovi podržavaju jedni druge i uživaju u postignućima drugih. To je jednostavno postići, ali i nevjerojatno lako previdjeti. Sjetiti se iskazati čast drugima svaki dan odličan je način na koji možete stvoriti sretan dom. Kada iskazujemo čast jedni drugima, nema toliko mjesta da se suprotno dogodi.

 

7. Budite spori na ljutnju

“Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu.” Izreke 15:1
“Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu.” Jakovljeva 1:19

Odličan savjet ravno iz Biblije! Rezultati ovoga zaustavit će mnoge možebitne obiteljske katastrofe.

 

8. Volite bezuvjetno

“…ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.” Isus u Ivanu 13:34

Ljubav je poput ljepila koje drži obitelj na okupu. Ona je odluka i čin volje. Ljubav je snažna sila. Obitelj čiji članovi odluče voljeti jedni druge ostat će na okupu.

 

9. Budite velikodušni

“Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.” Luka 6:38

Zamislite dom u kojem članovi obitelji smišljaju i provode velikodušne i darežljive planove kako bi blagoslovili druge članove obitelji.

 

10. “Igrajte se” zajedno

Postoji izreka koja kaže: “Obitelj ili tim koji se igraju zajedno ostaju zajedno.” Solomon iz Biblije (kojeg se naziva veoma mudrim čovjekom) rekao je ovo: “Znam da nije druge sreće čovjeku osim da se veseli i čini dobro za svojega života.” Propovijednik 3:12

Obitelj bi trebala uživati u tome što je obitelj. Bez obzira na razlike i jedinstvene osobnosti, pronađite zajedničke interese i družite se jedni s drugima, radeći nešto u čemu svi uživate. Ovo ne mora oduzimati puno vremena, no ako se čini redovito, može učiniti život u Vašoj obitelji zabavnijim i ugodnijim.

Kada je zadnji put zvuk smijeha odjekivao Vašim domom? Kada ste zadnji put namjerno stvorili sretne i lijepe uspomene?

Igranje zajedno ne mora puno koštati, ali ćete zasigurno moći primjetiti pozitivne promjene na području međusobnih odnosa ako se potrudite učiniti to dijelom svojeg obiteljskog rasporeda.

Neka Vas Gospodin blagoslovi u ovo božićno vrijeme!

 

Izvor: Hillsong

Autori: Joel & Julia A’Bell

Prevela: Ivona Bilušić

PODIJELI ČLANAK