Novi vjernici

„Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim…“ Matej 28:19

Postati Isusov učenik je poziv za svakog vjernika, a na tom putu može biti puno izazova.

U našoj crkvenoj zajednici postoji grupa zrelijih vjernika koje nazivamo Mentori, a koji su na raspolaganju svakom novom vjerniku kao pomoć i vodstvo u prvim danima vjere.

Samo čitanje Biblije i dolazak na crkvena bogoslužja ponekad nije dovoljno za kvalitetan duhovan rast. Mentori su osobe koje pomažu praktičnim savjetom oko bilo kojih situacija te pomažu osobi naučiti kako moliti, slaviti Boga, kako čitati Bibliju i kako duhovno rasti. Mentori pomažu osobi doći bliže Bogu te poučavaju o temeljnim biblijskim učenjima.

Naši mentori su različitih godišta od mlađih do starijih, muške i ženske osobe. U svom praktičnom radu stvara se odnos između mentora i novog vjernika, te vrlo često oni postaju i prijatelji, a rad je individualan i prilagođen potrebama novog vjernika.

Ako ste novi vjernik ili imate bilo kakvih pitanja u pogledu službe Mentora obratite se slobodno s povjerenjem na email adresu: mentoririjeczivota@gmail.com.

 

Mentorica Ivona o počecima hoda s Bogom:

„Živo se sjećam svojih prvih dana kršćanskog života. Uzbuđenje i zbunjenost. Znala sam da mi se dogodilo nešto veliko, ali nisam znala što. Iako je ta promjena bila stvarna, nisam je znala opisati, niti sam je mogla s nečim usporediti. Bila sam uzbuđena oko sasvim običnih, svakodnevnih stvari i odjednom sigurna – Bog ima plan. Nisam tada razumjela kakav je to plan, jer sam Boga doživljavala samo kao strogog suca. Sada sam znala samo da me Bog
voli, ali nisam razumjela zašto. Znala sam da Bog govori ljudima, ali nisam znala kako Ga čuti. Čitala sam Bibliju, ali mi mnoge stvari nisu bile jasne. Sve pročitano zvučalo mi je kao neka lijepa povijesna priča, ali nisam znala kako bi išta od toga moglo utjecati na moju sadašnjost, a kamo li na moju budućnost.

Iako sam bila sigurna da je Bog živ, da bih Ga upoznala, trebala sam nekoga tko će me naučiti moliti i objasniti mi tu novu stvarnost. U to vrijeme nije postojala osoba koju bih pitala neka pitanja koja su me mučila. Čula sam mnogo ljudi kako mole za osobne stvari i priče o tome kako su primili odgovore. Ali, ja nisam znala kako.

Upravo zato u crkvi postoje mentori. Osobe koji mole za osobu koja je tek spoznala Boga i zakoračila u novi život. Kroz temeljne biblijske istine, mentori objašnjavaju promjenu u životu osobe i pomažu da osoba upozna Boga na osoban način, a da istovremeno sebe počne gledati onako kako ju Bog vidi. To je ponekad teško jer usponi, padovi i razočaranja tijekom života razruše sve na čemu smo nekada mislili da možemo temeljiti svoju budućnost.

Kao i u svakom životnom izazovu, osoba ponekad posrne i treba podršku, da ustane i da ne odustane. Iskren i dubok razgovor s mentorom, koji je nekada davno sasvim sigurno prošao kroz slične (ili čak iste teškoće) ohrabrit će osobu da nastavi hodati s Bogom i vjerovati da Gospodin ima dobar plan za nju. Dok je Bog obnavlja i jača, osoba sazrijeva u odluci da slijedi Krista. Svatko od nas treba neki oblik podrške, a podrška na početku osigurana je
kako bi osoba lakše prošla kroz opisanu naglu promjenu. U tom procesu možda neće sve razumjeti, ali će naučiti nadvladati teškoće i osloniti se na Boga.

Prihvaćajući Isusa Krista kao Gospodina naših života, odlučujemo da će On biti temelj, Gospodar kojeg ćemo slijediti, Izvor s kojeg ćemo dobivati snagu. Kako bismo napravili taj preokret, mentori nas vode i uče čuti Božji glas, moliti i razvijati vlastiti odnos s Bogom.“

 

Javite se, radujemo se!

Mentori Riječ Života