DETALJI NOVOSTI

03.08.2015.

5 savjeta za bolje snimke

Ako ste ikada gledali snimku jednog od Hillsongovih live albuma, prisustvovali nekoj Hillsong konferenciji ili gledali neki od njihovih videa na Facebooku ili YouTubeu, velika je vjerojatnost da ste upoznati s radom Richarda Causea.

On je glavni snimatelj Hillsongova kreativnog tima te je, uz nevjerojatan tim redatelja, uključen u snimanje mnogo različlitih video sadržaja koje taj tim proizvodi. Strast mu je uhvatiti i ispričati priče koje će na kraju uputiti ljude k Isusu i izgraditi Njegovu crkvu.

Pitali smo ga da podijeli neke savjete koje je stekao kroz godine iskustva, za bilo koga tko je uključen u stvaranje video zapisa za vaš tim ili crkvu.

 


 

Postoji bezbroj blogova o snimanju i potrebnoj opremi, no dopustite mi da na početku kažem, ove su stvari moja osobna mišljenja koja su rezultat petnaestogodišnjeg iskustva… isprobana su i provjerena. Nadam se da će Vam ovo pomoći!

 

1. “Glamour” filter

Osvjetljenje uistinu može pretvoriti prosječnu snimku u nešto nevjerojatno.

Zato je vrlo važno snimati kada je svjetlost dobra. Kada god je moguće, volio bih snimati u zoru ili sumrak, tijekom “zlatnog sata”. Naravno, ovo podrazumjeva poneko ustajanje rano ujutro, no uistinu je vrijedno truda.

Tako da zaista mogu reći da je prirodni filter najbolji glamurozni filter.

 

2. Ako je potreban kakav ugođaj, stvorite ga…Očito je, zar ne?

Za većinu snimaka koje sam napravio, uključujući i intervjue, koristio sam prirodan izvor svjetlosti kroz prozor.

No, također razmišljam i o tome gdje smještam osobu. Ne volim kada je sve previše osvijetljeno – uvijek je lijepo imati i svjetlo i sjene. “Mood lighting” i način na koji nekoga osvjetlite može imati posebnu vrijednost kada pričate zanimljivu priču. Razmislite o tome da ugasite koje svjetlo ili spustite rolete kada sljedeći put budete išli nešto snimati.

Riskirajte i ostavite svoje brojne reflektore i kojeg majstora rasvjete u uredu… igrajte na kartu jednostavnosti.

 

3. Obratite pozornost na pozadinu.

Nema potrebe zatrpati pozadinu potrganim rekvizitima iz skladišta. Razmislite o ovome –  je li Vaš subjekt u središtu pozornosti ili nestaje u pozadini? Želimo da je ono što snimamo u središtu pozornosti, a ne pozadina.

Kada odlučujemo o pozadini, postoji nekoliko dobrih pitanja koje se trebamo pitati:

Može li pozadina biti obična? I naravno, ima li takva pozadina smisla u priči koju pričamo? Ili će samo odvraćati pozornost?

 

4. Usredotočite se na projekt.

Inače obično razmišljam “Pomaže li ovo priči koju pokušavam prenijeti?” Svi trebamo znati da je priča “centar”, ali prostor je također bitan. Kada radimo priče o ljudima, većinom tražimo da snimamo u njihovom domu ili mjestima njihovih interesa. Priča o ljetnim kampovima koja je snimljena oko logorske vatre u zimu, samo zato što izgleda dobro… pa, možda je malo promašeno, ne mislite li? Treba se usredotočiti na projekt i snimke koje mogu najbolje ispričati priču.

 

5. Jeste li taktični?

Nemojte previse žuriti i uvijek planirajte unaprijed. To je najbolji način da se dobro spremite za snimanje.

Na taj način možete izvući najbolje iz svojeg tima i mudro iskoristiti vrijeme.

Zato zastanite na minutu i promislite prije nego uđete kroz vrata; udahnite.

Potrebna je samo jedna minuta, no to uistinu može promijeniti raspoloženje u sobi, od nervoznog hodanja po sobi koje govori: “Daj da više završimo ovo!” do “U redu, možemo mi ovo.”

Budite taktični, nemojte rušiti ljude.

 

5a. Zato što mogu – Što Vam je od opreme uistinu potrebno?

Uzmimo nas za primjer…većinu toga što radimo snimljeno je DSLR fotoaparatima.

Realno gledajući, tomu je razlog kratak rok u kojem moramo napraviti snimak, tako da, uzmite to u obzir kada razmišljate o konačnom rezultatu.

Nema potrebe sve snimati kamerama RED ili ALEXA, iako je primamljivo (i spavat ćete mirno jer nećete morati danima transkodirati snimke).

Većina naših većih projekata za koje imamo više vremena za kreativnost (albumi, konferencije, projekt Vision Sunday, itd.), snimamo RAW kamerama tako da kasnije imamo više prostora kreativno se poigravati svime i svačime.

Znači – biti osobniji; ja ulazim u projekt razmatrajući sve mogućnosti na području opreme, a na kraju se ograničim na ono što uzmem. Što više budete radili na taj način, postat ćete bolji u radu s onim što imate na raspolaganju… a tek ćete kasnije pomisliti “Da sam barem imao/imala ovo, ovo i ovo”.

Na kraju krajeva, uživajte u snimanju – ja to pokušavam učiniti većim uživanjem nego naporom. Ta su snimanja uspomene koje ćete htjeti sačuvati. Nadam se da će Vam ovi mali savjeti pomoći da uspijete i uživate na putu do uspjeha.

 

Izvor: Hillsong

Autor: Richard Cause

Prevela: Ivona Bilušić

PODIJELI ČLANAK