DETALJI NOVOSTI

18.09.2015.

Otkriće drevnog Kurana stavlja pod upitnik Muhameda kao autora Islamskog “pisma”

Nedavno otkriće najstarijeg Kurana donosi potresne implikacije za Islam.

Fragmenti teksta bili su podvrgnuti testu starosti te otkrili da su riječi Islama stare najmanje 1370 godina, navodi BBC. Iako neki eksperti vjeruju da je tekst napisan između 568. – 645. p.K.

“Fragmenti bi nas mogli vratiti unutar par godina od stvarnog osnivanja Islama”, David Thomas govori za BBC. Thomas je profesor Sveučilišta u Oxfordu za Kršćanstvo i Islam. “Prema muslimanskoj tradiciji, prorok Muhamed primio je otkrivenje kojim je formirao “pismo” Islama (Kuran) između 610. i 632. godine koja je ujedno i godina njegove smrti.”

Drugi znanstvenici čitaju između redaka i tvrde da je dokument promijenjen kako bi se uklopio u nove islamske ideje koje je Muhamed osnovao.

“Ovo nam daje više prostora za ono što su bila periferna razmišljanja o porijeklu Kurana, kao to da su Muhamed i njegovi sljedbenici koristili već postojeći tekst koji su formirali kako bi se uklopilo u njihovim političkim i teološkim planovima, radije nego da je Muhamed primio otkrivenje s neba.” Kaže Keith Small, iz Oxfordske knjižnice Bodleian.

Islamska vjera, prema PBS-u, je sagrađena na 5 stupova, od kojih je jedan ispovjed vjere koja tvrdi: “Nema drugog boga osim Allaha, a Muhamed je njegov izaslanik.”

Ali kako je Bog mogao reći Muhamedu da napiše Kuran, ako je knjiga napisana prije nego se on rodio?

“Najblaže rečeno, ovo destabilizira ideju da možemo išta znati sa sigurnošću o tome kako je Kuran nastao, a to zauzvrat dovodi do implikacija povijest Muhameda i njegih sljedbenika.” Kaže povjesničar Tom Holland.

Puno blogova u prošlosti već je pokušavalo osporiti autorstvo Kurana, od kojih je većina ukazivala na to da je sveta knjiga muslimana “Inspirirana od Allaha”, zapravo jako slična kršćanskoj Bibliji koja je inspirirana od Boga. Ipak se još uvijek prihvaćalo i vjerovalo da je Allahov prorok Muhamed autor tih riječi.

 

Izvor: Charisma News

Preveo: Gabriel Crnjak

PODIJELI ČLANAK