DETALJI NOVOSTI

17.09.2016.

Pravo poštovanje

Diplomatsko pregovaranje i stavovi poslušnosti uvijek su dobrodošli, posebice iz perspektive vladajućih. Biblija nas uči da poštujemo one koji su na vlasti i da budemo miroljubivi prema vladarima čak i kada nepravedno postupaju prema nama. To je strašan izazov jer se radi o poštivanju ljudi koji to ničim nisu zaslužili. Međutim, poštovati vlasti nikako ne znači uključiti se u djela koja su protivna učenju Božje Riječi. Ovo su dva sasvim suprotna pojma. Vjerujem da je biblijski zapis o životu Daniela baš dobar primjer ovakvoga odnosa. Poštivao je kralja Nabukodonozora koji ga je postavio iznad svih babilonskih pokrajina i proglasio ga starješinom svih babilonskih mudraca. Dakle, ovaj je kralj bio njegov poslodavac, dao mu je posao, status u društvu i moć. Neki bi rekli kako mu je Daniel trebao ljubiti tlo pod nogama, ali unatoč svemu ipak je znao gdje se nalazi granica poštovanja.

Kada je ovaj veliki i moćni kralj uzvisio sebe na mjesto božanstva među ljudima, ovaj hrabri mladić ostao je vjeran Svemogućem. Iako odgovoran velikom vladaru, Daniel je ipak odlučio iskazati veće poštovanje Bogu. On nije vrijeđao kralja nekim ružnim riječima i nije dramatizirao kraljeve postupke i naredbe, ali je jasno odredio ono što je njemu bilo važnije. Na ljestvici poštovanja postavio je Boga ispred svega. Odluka da se ne pokloni načinjenom idolu kralja Nabukodonozora dovodila je u pitanje Danielov posao, njegov budući status i njegov život. Unatoč opasnosti i svemu što mu je moglo naštetiti, Daniel je vjerovao Bogu i priklonio se Njegovom Zakonu. Smatrao je da je Božja Riječ mjerilo iznad svega.

Mnogi istinski kršćani nailaze na Danielove izazove. Posao, napredovanje, obrazovanje, status u društvu, mogu ovisiti o vlastima ili vlasnicima kompanija. Bog nas poziva da poštujemo nadređene, no znaj da oni imaju svoju odgovornost pred Bogom. Imaju i slobodu da provode svoju volju pa tako mogu zatražiti da učinimo nešto što će se protiviti Božanskom standardu poštenja i pravednosti. Kod Boga nema kompromisa prema grijehu. Daniel se nije bojao što će izgubiti, iako je imao mnogo toga. Vjerujem da mu je bilo iznimno teško i da je trpio veliki pritisak. Postavljen je pred izazov da bude neposlušan naredbi osobe o kojoj je naizgled ovisio cijeli njegov život. Svi se možemo naći u toj situaciji. Može to biti situacija kada voditelj sektora naredi pisanje lažnog izvještaja, “Bog naš, kome služimo, može nas izbaviti iz užarene peći i od ruke tvoje, kralju; on će nas i izbaviti. No, ako toga i ne učini, znaj, o kralju: mi nećemo služiti tvojemu bogu niti ćemo se pokloniti kipu što si ga podigao” (Daniel 3:117,18), netko može biti prisiljavan da za svoje napredovanje u karijeri mora voditi pregovore koji uključuju hrpu manipulacije i laži, nekome šef naređuje potpisivanje dokumenata koji mogu odvesti u zatvor. Iako sve ovo spomenuto nije klanjanje idolskom kipu ipak je protivno Riječi i izražava nevjeru prema Bogu. Daniel je morao proći vatru, ali Bog ga je zaštitio i bio je s njim. Možda će i neki od nas prolaziti vatru, ali baš kao i Daniel možemo sačuvani proći kroz nju i izaći još jači.

Bog izvodi sve, ali baš sve na dobro onima koji Ga ljube i koji su za Njega rezervirali prvo mjesto. Iako je Daniel poštivao svoga vladara, iz poštovanja nije pristao na ono što se protivi Bogu.

SHALOM!

 

Autorica: Tajana Radić

PODIJELI ČLANAK