DETALJI NOVOSTI

07.08.2017.

Ritam života

Najvažnija osoba u životu svakog vjernika je Gospodin, a odnos s Njim najvažniji odnos koji trebamo graditi. On nas je, prije svega, stvorio za sebe. Njegovo Očinsko srce želi ljubav, komunikaciju i zajedništvo s nama, jer kaže da “ljubomorno čezne za duhom što ga je nastanio u nama” (Jakovljeva 4:5). Stvorio nas je tako da sve što nam je potrebno za život primamo od Njega kroz zajedništvo, komunikaciju i poslušnost. Nije nam to nametnuo kao zakon, već je to zamislio kao prisan uzajamni odnos utemeljen na spoznaji da bez Gospodina ne možemo baš ništa (vidi Ivan 15:5). Gospodin je naš život, naš izvor i sva naša radost. Bog želi da Ga svako Njegovo dijete osobno upozna, da nauči čuti Njegov glas, slijediti vodstvo, primiti blagoslove, zaštitu i sve što mu je potrebno. Međutim, to ne ide automatski, niti će nam On nametnuti svoju volju. On želi suradnju i naše aktivno sudjelovanje u ostvarenju Njegova plana i blagoslova za naše živote. Uspostavio je životni ritam traženja i primanja od Njega, jer On je začetnik života i Stvoritelj od kojega dolazi sve dobro i savršeno (vidi Jakovljeva 1:17).

Odnos s Bogom koji ostvarujemo čitanjem Riječi, molitvom, slavljenjem, zahvaljivanjem i poslušnošću Njegovu glasu određuje ritam života. Problem nastaje kada nam svakodnevne obveze nameću svoj ritam: moram raditi, moram spavati, moram ići ovamo i onamo, moram činiti ovo i ono… I u svemu tome nekako nam vrijeme s Gospodinom izmiče. Događa se da zajedništvo s Gospodinom ostavljamo za kasnije, jer nam se to ne čini “hitno”. Vidimo trenutne posljedice ako ne učinimo nešto „konkretno“, npr. ako ne odemo na posao ili ne platimo račune. Međutim, ako se ne molimo, ne vidimo trenutne negativne posljedice, pa nam se može učiniti da to možemo odgoditi ili preskočiti. S druge strane, događa se da ne znamo kako ni o čemu razgovarati s Bogom, što raditi nasamo s Njim ili Ga kontaktiramo samo u kriznim situacijama. Vidljivo, opipljivo i “hitno” stiče prednost nad skrovitim, a zapravo svaki izvanjski i vidljivi dio života ovisi o onome što se događa na skrovitom mjestu s Gospodinom, kao što Isus i kaže: “…zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti” (Matej 6:6). Prvo molitva u tajnosti, a zatim rezultati i plodovi u javnosti.

Kada ne tražimo od Oca, suočavamo se sa svakodnevnim izazovima i bitkama oslonjeni na svoju mudrost, sposobnost i snagu što zasigurno nije dovoljno za ostvarenje punine božanske svrhe ili se može dogoditi da propustimo obilje koje Bog ima spremno za nas u svojim riznicama.

Isus je dao veličanstveno obećanje: “Molite i primit ćete da vaša radost bude potpuna” (Ivan 16:24). Uspostavio je ritam života. On zapravo kaže: “Želim da primiš sve što imam za tebe i da imaš apsolutnu radost. Ali trebaš doći k Meni kako bi primio iz Moje ruke. To je puno bolje nego što sam sebi možeš dati, bolje nego što možeš zamisliti. Prepoznaj da sam Ja tvoj izvor i Bog koji proviđa. Nemoj propustiti najbolje što imam za tebe. Čekam te.”

 

Autorica: Danijela Radić

PODIJELI ČLANAK