DETALJI NOVOSTI

07.11.2007.

Third Day: Chronology

Ima nešto neopisivo u glazbi koja prenosi Božju poruku, nešto nadnaravno, snažno, nešto što dopire u najdublju čovjekovu nutrinu i dotiče samu bit duše. Možda je tajna glazbe upravo u tome da slušatelja dovodi prije svega do doživljaja, više nego do sasvim racionalne, umne spoznaje.

Već su mnogi veliki mislioci u povijesti glazbu smatrali ‘potpuno dosegnutom umjetnošću’. Pa ipak, mi smo danas svjedoci njene potpune dehumanizacije. Ukoliko pogledate suvremene medije kao što su MTV i drugi tv i radio programi, teško je ne dozvati u svijest znakovite riječi filozofa F. Nietzschea: «Zbog sudbine glazbe mora se patiti kao od kakve otvorene rane». No to nas ne smije obeshrabriti. Istina je da milijuni ljudi širom svijeta žele i imaju potrebu ćuti Božju riječ putem glazbe.

Upravo je suvremena kršćanska glazba posljednjih godina u najvećem pohodu na top liste. O tome svjedoči uspjeh skupine Third Day. Ova petorka iz Atlante je u svojoj desetogodišnjoj karijeri stekla status jednog od najvećih kršćanskih rock bendova. Upravo su oni, svojom prepoznatljivom kombinacijom ‘southern rocka’ i melodičnog popa najzaslužniji za renesansu tog glazbenog žanra sredinom devedesetih. Ukoliko biste trebali imati samo jedan njihov album, onda bi to svakako trebao biti Chronology (dvostruki cd + dvd) koji sadrži njihove najveće hitove sa deset albuma od kojih je većina dosegla platinastu nakladu. Iako im se zvuk tokom godina mijenjao, ono što je ostalo isto je njihova misija – prenošenje nade i spasenja u Isusu Kristu. Vjerujem da će vas, gdje god se nalazili, pjesme God of Wonders, King of Glory ili Cry out to Jesus snažno dotaknuti.

 

Više o grupi Third day potražite ovdje.

 

Autor: Ž. K.

PODIJELI ČLANAK