DETALJI NOVOSTI

07.09.2015.

Tko si ti?

Kao mladi ljudi, stalno se suočavamo sa velikim pitanjem: “Tko sam ja?” Bez obzira pitaju li nas roditelji ili učitelji “Što želiš biti kada odrasteš?” ili “Što ćeš raditi nakon što diplomiraš?” ili sami nastojimo shvatiti što nas čini jedinstvenima, u bilo kojem obliku da to formuliramo, čini se kao da smo preplavljeni ovim pitanjem. Ta stvar oko identiteta je velika. Naš identitet nas definira i zauzvrat određuje kako ćemo reagirati, koje ćemo odluke donijeti, za što ćemo se zauzeti ili što ćemo propustiti. Kompromisi i naša žrtvovanja vise u balansu naše odluke tko smo mi. Nije mudro nešto ovako važno pustiti da prolazi pored nas a da mi ne donesemo odluku. Naš identitet daje nam viziju, a vizija nam daje svrhu. Mudre izreke 29:18 kažu: “Gdje nema vizije, narod propada”. Nismo pozvani da budemo generacija bez vizije! Pozvani smo da budemo generacija voditelja i utjecajnih ljudi. Ne možemo voditi druge i utjecati na njih ako mi sami još uvijek tražimo da nas netko definira. Budite sigurni u to da ako sami ne odredimo tko smo, netko drugi će to učiniti umjesto nas.

Ipak, ne boj se, jer predivna je stvar da postoji Netko kome možemo dopustiti da nas definira, a to je Bog, naš Otac. On nas je stvorio, On nas je poznavao prije nego smo se rodili (Jeremija 1:5). Dakle, pretpostavka da nas Bog najbolje zna je sigurna, a on ima dobre stvari za reći o nama! On vjeruje u nas i Psalam 37:4 kaže da ako sva naša radost bude Gospod, On će ispuniti želje naših srca! Bog je na našoj strani i On nas ne definira na temelju naših djela. Bog nas definira na temelju onoga tko mi jesmo i Bog nam kroz Bibliju ponovo i ponovo govori tko smo pozvani biti. Ni jedna definicija se ne zasniva na onome što radimo.

– Mi smo djeca Božja (Ivan 1:12)

– Mi smo prijatelji Kristovi (Ivan 15:15)

– Mi smo opravdani (Rimljanima 5:1)

– Mi smo građani Neba (Filipljanima 3:20)

Isus je znao tko je On i zato što je bio siguran u svoj identitet bio je u mogućnosti ispuniti poziv i misiju za svoj život. Biti sigurni u to tko mi jesmo daje nam slobodu da radimo ono za što smo pozvani. Ako smo nešto na što nas Bog nikada nije pozvao to nam stvara stres i daje mogućnost drugim ljudima da nas definiraju. Stoga sljedeći put kada se suočiš s pitanjem: “Tko sam ja?” sjeti se da te ne definira ništa što činiš, već tko ti jesi…. a ti si Božji.

 

Izvor: Jesus Culture

Autor: Becky Johnson

Preveo: Gabriel Crnjak

PODIJELI ČLANAK