DETALJI NOVOSTI

30.12.2006.

Vrsna žena

Kroz povijest žene su smatrane “nižim bićima”, manje vrijednima od muškaraca, nesposobnima za bilo što drugo osim majčinstva i brige oko kuće. Taj pogled na ženu, nažalost, formiran je i pod utjecajem krivih tumačenja Božje Riječi, a da ne spominjemo zlonamjerna izdvajanja njezinih dijelova.

Žena treba biti podložna svom mužu kao glavi obitelji, slagale sa sa time ili ne današnje žene, no ispustila se činjenica da taj suprug istovremeno treba voljeti svoju ženu kao što je Isus volio Crkvu, i kao što je volio sam sebe. Koja se žena onda ne bi podložila svojem mužu kada zna da je voljena i da joj on želi najbolje, da je spreman umrijeti za nju ako bi to bilo potrebno, kao što je to Isus učinio?

Također, Stvoriteljeva želja je bila stvoriti ženu, nekoga tko je muškarcu sličan, a istovremeno se razlikuje od njega, tko ga upotpunjuje, da muškarac ne bi bio sam. Muškarac nije dobio roba ili slugu, već pomoćnika vrijednog pažnje; a ti se pojmovi veoma razlikuju. Pomoćnik nije drugorazredna niti manje važna osoba, ona je tu da svojim darovima i sposobnostima upotpuni muža. To uopće nije loša stavar. Misli li pomoćnik predsjednika Mesića da je to drugorazredno zanimanje, da je zapostavljen, ili radosno surađuje sa njim smatrajući čašću što je uopće tamo?! Suradnja obogaćuje obje strane kada je svatko u datoj mu ulozi.

Žene nisu stvorene manje sposobnima od muškaraca, kao što su to neki mislili ili još uvijek misle. Dokazuje to i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus jedan je od vodećih bankara u Bangladešu. On je razvio koncepciju mikrokredita – malih zajmova za siromašne koji najčešće nemaju čime jamčiti povrat duga. Zanimljivo, najveći broj zajmova, oko 96 % ide upravo ženama koje su obespravljene u svakome pogledu. Ipak, Yunus je prepoznao da su one mnogo više od muškaraca predane uzdržavanju svoje obitelji, a k tome i savjesnije u vraćanju duga.

Žene mogu itekako biti poslovne. Biblijski kralj Salamon, smatran jedinim od najmudrijih ljudi ikada, završava svoju knigu Mudrih izreka upravo “Pjesmom o vrsnoj ženi”:

Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje.

Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati.

Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg.

Pribavlja vunu i lan i vješto radi rukama marnim.

Ona je kao lađa trgovačka: izdaleka donosi kruh svoj.

Još za noći ona ustaje, hrani svoje ukućane i određuje posao sluškinjama svojim.

Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd.

Opasuje snagom bedra svoja i živo miče rukama.

Vidi kako joj posao napreduje: noću joj se ne gasi svjetiljka.

Rukama se maša preslice i prstima drži vreteno.

Siromahu dlan svoj otvara, ruke pruža nevoljnicima.

Ne boji se snijega za svoje ukućane, jer sva čeljad ima po dvoje haljine.

Sama sebi šije pokrivače, odijeva se lanom i purpurom.

Muž joj je slavan na Vratima, gdje sjedi sa starješinama zemaljskim.

Platno tka i prodaje ga i pojase daje trgovcu.

Odjevena je snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem.

Svoja usta mudro otvara i pobožan joj je nauk na jeziku.

Na vladanje pazi ukućana i ne jede kruha besposlice.

Sinovi njezini podižu se i sretnom je nazivaju, i muž njezin hvali je:

“Mnoge su žene bile vrsne, ali ti ih sve nadmašuješ.”

Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.

Plod joj dajte ruku njezinih i neka je na Vratima hvale djela njezina

Mudre izreke 31 : 10 – 31

Ona je snažna i dostojanstvena, marljiva i poduzetna, ali i nježna, samilosna i plemenita. Njezin je muž sa starješinama na Vratima Jeruzalema, ali i tamo upravo tu vrsnu ženu hvale njezina djela. Danas kažemo da iza svakog uspješnog muškarca stoji jednako uspješna žena.

Ona se smije budućem danu, to mi je uvijek iznova predivno čitati. Mnoge žene danas nastoje „iz petnih žila” biti lijepe ili bar ljupke, no to ih ne čini vrijednijima u Božjim očima, a niti radosnijima. Izvor radosti vrsne žene je Bog sam, a ona tu radost itekako zna podijeliti sa čovjekom svog života i ukućanima.

Bog nije pristran. Bog voli sve što stvara, jer Bog je ljubav i stvorio je i ženu iz ljubavi. Mnogima promiče da je Isus bio okružen ženama, često im se obraćao i štitio ih. Imućne su žene podržavale njegovu službu financijski!!! Kada su se učenici razbježali upravo su žene prišle križu na kojem je bio razapet, a kada je Isus uskrsnuo pokazao se prvo ženama. Tko ne vjeruje, neka provjeri u Bibliji.

 

Autor: I. N.

PODIJELI ČLANAK