Slavonski Brod

O pastoru Darku Glešiću

Rođen sam 1963. u Zagrebu. Svoj sam život predao Gospodinu Isusu 1991. godine i tijekom idućih par godina bio član jedne evanđeoske pentekostalne zajednice.

Gospodin me ubrzo pozvao služenju ovisnicima i općenito osobama s margine društva. Narednih 15 godina, Bog mi je iskazao naklonost da mogu sudjelovati u podizanju kršćanskih terapijskih zajednica u pojedinim zemljama jugoistočne Europe.

Trenutno, moja supruga Blanka i ja, služimo u istom djelu Njegovoga Kraljevstva. Ona je djelatnica i moja bliska suradnica u romskoj crkvi Riječ Života u Slavonskome Brodu. Poučava i skrbi o djeci ovdašnjeg romskog naselja.

Između ostaloga, dijelimo veliku radost što i naša vlastita djeca služe Gospodinu.

Naš osnovni poziv i cilj je opremiti vjerne za djelo službe i uvesti ih u njihovu osobnu viziju romske crkve u Hrvatskoj.

 

Kako je započeta crkva

U ljeto 2002. godine, dijeleći evangelizacijske letke u centru Zagreba, sestra Agica (70) je uručila letak i jednome mladiću. Nasmiješio se kada je pogledao letak i rekao: “Znate, i ja sam kršćanin. Moj djed je također bio predao svoj život Isusu Kristu. Nažalost, bio je jedini kršćanin u našem mjestu i nema dugo da je preminuo. Zastao je i odjednom pitao – a biste li Vi htjeli doći do nas u naše naselje i govoriti nam o Bogu?”

“Naravno” – odgovorila je.

Razmijenili su brojeve telefona i razišli se, nakon tog kratkog susreta.

Ubrzo je stigao telefonski poziv tog mladića i sestra Agica se uputila u to malo mjesto pored Slavonskoga Broda.

Na željezničkoj stanici u Slavonskom Brodu, dočekao ju je jedan mladi bračni par i nakon kratke vožnje autom, dovezli su je do svoje kuće. U tom trenutku, kao da su joj se otvorile oči: nalazila se usred romskog naselja, u kući ljudi koji su je, jednako tako, začuđeno gledali. Nikada se ranije u svom životu nije našla tako blizu tih “crnih lica”. Odmalena su u nju usadili netrpeljivost prema Romima i nikada se ne bi usudila ući u kuću nekoga od njih. Dok su se tako šuteći promatrali, odjednom joj je Gospodin progovorio u srce: “S razlogom sam te doveo tu. Govori im o Meni. Ja ljubim taj narod i želim im se objaviti.” I bila je poslušna Gospodinovom glasu – počela im je služiti: govorila im je o spasenju kroz Isusa Krista, molila je za bolesne. Neki od njih su doživjeli trenutno iscjeljenje, duševno oslobođenje i predali svoj život Isusu.

Nekolicina njih priključila se jednoj evanđeoskoj crkvi u gradu, gdje su počeli služiti u slavljenju, čišćenju i održavanju prostora crkve…

Vremenom se ukazuje potreba oko većeg angažmana vjernika u samom romskom naselju, kako bi se lakše sastajali i mogli održavati bogoslužja i tako rasti u Gospodinovom Duhu, kao pojedinci i kao zajednica.

Početkom 2014. započet je i rad s djecom vjernika koji prisustvuju službama. Teta Blanka brine o djeci različitih uzrasta.

U samim počecima službe su se održavale u kući bračnog para Roberta i Ljilje, koji su otvorili svoja srca i vrata svog doma za Gospodina i Njegovo djelo.

Danas crkva posjeduje vlastiti prostor. Nalazimo se na samome ulazu u romsko naselje „Josip Rimac“ i nastavljamo rasti u vjeri i ljubavi prema Gospodinu.

 

Vizija crkve

1. Evangelizirati romsku populaciju u Slavonskobrodskoj županiji, a i šire – na tlu RH

2. Utvrditi učenike u vjeri i nauci o Gospodinu Isusu Kristu

3. Stvoriti materijalne, sociološke i duhovne uvjete i tako zbrinuti obitelji vjernih

4. Prokušane vjernike uvesti u razinu zrelosti na kojoj mogu nastaviti i ostvarivati vlastitu viziju romske crkve u RH

 

Kontakt

Darko Glešić; 091 2533 924