DETALJI NOVOSTI

01.09.2015.

Četiri znaka timskog jedinstva

Čini se da razlika između pobjede i poraza u timskim sportovima uvijek odražava kvalitetu jedinstva u timu. Tim sastavljen od pojedinaca u kojem svatko jako drži do svoje pojedinačne važnosti teško će pobijediti. Kad se timovi skupe zajedno i ujedine za njihovo zajedničko dobro, mogu se očekivati odlični rezultati.

Prvi vidljivi znak voditelja je da on UJEDINJUJE. Voditelji imaju dar za ujediniti ljude. Jedinstvo se namjerno stvara. Isto vrijedi i za podjelu. Lako je prepoznati tim koji djeluje u „kulturi nejedinstva i podijeljenosti“.

Dok sam ovaj vikend doručkovao u restoranu, promatrao sam kako članovi razdijeljenog tima muče jedan drugoga i usto jako loše poslužuju goste. Često se to može vidjeti u restoranima. U kuhinji je vruće i lako se „zapali iskra“.

Voditelj koji ima sposobnost promijeniti situaciju može ušetati u uzavrelu situaciju i odmah promijeniti „temperaturu“. Voditelj koji zna ujediniti tim brzo radi na tome da pronađe zajednički temelj. Voditelj pronalazi načine da postigne slaganje čak i među ljudima koji se međusobno ne slažu.

Voditelj koji ujedinjuje pomaže timu da shvate što se sve može ostvariti kroz timski rad. Rad s timom je stav srca koji vodi prema namjernom ponašanju. Voditelj poduzima sve što je potrebno da smanji podjelu i unaprijedi jedinstvo.

Ovo su znakovi jedinstva:

1. Ogovaranje je jako rijetko. Aparat za vodu se koristi samo kada se ide piti vodu! Uzbudljivo je vidjeti kako se tim preobražava od toga da se govori O drugima prema tome da se govori SA drugima.

2. Članovi tima odgovaraju (podnose račune) jedni drugima. Nije u redu „ispustiti loptu“. Kada od kolege iz tima dođe korekcija, tim se pokreće prema jedinstvu zbog zajedničkog cilja.

3. Sastanci su izazovni (zahtjevni). Prekretanje očima se drži na minimumu, jer su članovi tima opušteni uz zdravu konfrontaciju. „Podbadanje“ je također smanjeno na minimum, jer se problemi rješavaju na sastancima.

4. Učinkovitost je pravilo i cilj. Ujedinjen tim se brzo kreće i postiže više nego disfunkcionalan tim. U timu kojeg pokreće izvrsnost rade se prave stvari u ispravnom redu.

Učinkoviti voditelji proizvode ujedinjene timove. Ciljevi su iskomunicirani i dobrodošli. Tim napreduje prema velikim postignućima. Produktivni timovi proizvode buduće voditelje.

„Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.“ (Psalam 133:1)

 

Izvor: Ministry Today

Autor: Dr. Steve Greene

Preveo: Tomislav Vidaković

PODIJELI ČLANAK