DETALJI NOVOSTI

08.12.2011.

Dobro je s mojom dušom

Horatio G. Spafford, 43-godišnji poslovni čovjek iz Chicaga, doživio je financijsku propast zbog požara koji je 1871. izbio u njegovom gradu. On i njegova supruga još uvijek su tugovali zbog smrti njihova sina jedinca, nedugo prije požara. Spafford je uvidio da zajedno s obitelji mora otići negdje na odmor.

“Zborovođi. Sinova Korahovih. Po napjevu “Djevice”. Pjesma. Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more. Nek’ buče i bjesne valovi morski, nek’ bregovi dršću od žestine njihove: s nama je Jahve nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev! Prestanite i znajte da sam ja Bog, uzvišen nad pucima, nad svom zemljom uzvišen! S nama je Jahve nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev!“ (Psalam 46:1-3,10-11)

Ovaj psalam sa slikom mora i uzburkanih valova, podsjeća me na pjesmu koja je napisana krajem 19. stoljeća.

Postoje mnoge ohrabrujuće priče o tome kako i zašto su napisane određene kršćanske pjesme. Jedna od takvih je

“Dobro je s mojom dušom”, pjesma koja je objavljena 1876. godine.

Slijede prva i četvrta strofa ove sjajne stare pjesme:

„Kad me mir, kao rijeka prati mojim putem, kada boli kao more se valjaju; koja god je moja bitka, naučio si me da kažem da dobro je; dobro je s mojom dušom. I Gospodine, požuri dan kada će moja vjera biti vidljiva i oblaci vraćeni u prijašnje stanje, kao svitak; truba će se ponovno oglasiti, i Gospodin će sići, pa ipak, dobro je s mojom dušom.“

Horatio G. Spafford, 43-godišnji poslovni čovjek iz Chicaga, doživio je financijsku propast zbog požara koji je 1871. izbio u njegovom gradu. On i njegova supruga još uvijek su tugovali zbog smrti njihova sina jedinca, nedugo prije požara. Spafford je uvidio da zajedno s obitelji mora otići negdje na odmor. Odlučio je da idu na put u Englesku, gdje će njihov obiteljski prijatelj, evangelizator Dwight L. Moody propovijedati tijekom jeseni. Ipak, zbog hitnog posla gospodin Spafford je odgodio putovanje. Njegova supruga Anne i njihove četiri kćeri su nastavile ploviti, a on je trebao ploviti nekoliko dana poslije.

Brod kojim su plovili Spaffordova supruga i kćeri sudario se s drugim brodom i potonuo u roku 12 minuta u hladni Atlanski Ocean. U toj strašnoj nesreći 226 ljudi je izgubilo život. Anna Spafford je čudesno preživjela, ali njezine sve četiri kćeri su se utopile. Došavši do europske obale, Anna je suprugu poslala telegram sa tužnom porukom: “Jedina sam preživjela.”

Priča kaže da je tako nastala pjesma “Dobro je s mojom dušom”, Neki vjeruju da je Spafford to napisao dok je bio na brodu kako bi se priključio supruzi u Cardiffu, u Walesu. Kada mu je kapetan rekao da prolaze pokraj mjesta nesreće, kako li je samo bio ispunjen boli. Možda ga je upravo u tom trenutku Duh Sveti inspirirao da napiše ove riječi: “When sorrows like sea billows roll; whatever my lot, Thou has taught me to say, it is well, it is well, with my soul.”

Drugi misle da je Spafford tu pjesmu napisao otprilike dvije godine kasnije, kada su Moody i njegov glazbenik evangelizator Ira Sanky bili u Spaffordovu domu. Svi znamo kako prijatelji zaista mogu biti izvor utjehe i ohrabrenja u teškim okolnostima. Spafford je unatoč svojoj boli mogao reći kao i apostol Pavao: “Naučio sam biti zadovoljan u svakoj prigodi.” (Filipljani 4:11) Bismo li ti i ja bili zadovoljni u sličnoj situaciji?

Ovaj osamljeni otac čezne za danom kada će ponovno vidjeti svoje predivne kćeri i sina. “I Gospodine, požuri dan kada će vjera biti vidljiva, oblaci zarolani natrag kao svitak, truba će se oglasiti i Gospodin će sići, pa ipak, dobro je s mojom dušom.” Nada da će biti ponovno sjedinjeni sa svojom ljubljenom djecom, dala je ovim roditeljima hrabrost da i dalje nastave živjeti po vjeri. Istina uskrsnuća je utješila i osnažila njihova srca.

Ova pjesma prekrasno izražava slavljenje – “Slava Bogu, slava Bogu, dobro je s mojom dušom.” Usprkos užasnoj tragediji, utjeha koja dolazi kroz snažnu vjeru u Boga, jasno sjaji kroz tamu. Ova pjesma odjekuje bolom i patnjom ali također i vječnom nadom koju imaju vjernici.

Premda riječi “dobro je s mojom dušom” ne nalazimo u Pismu, Isus je rekao: “Dođite k meni vi koji ste umorni i opterećeni … i naći ćete mir vašim dušama” (Matej 11:28-29). Naš suosjećajni nebeski Otac nam daje utjehu, nadu i mir kroz Njegovog Sina Isusa Krista.

Philip Bliss (1838.-1876.), pisac mnogih pjesama, uključujući i “Let the Lower Lights be Burning” i “Jesus Loves Even Me”, je bio toliko impresioniran Spaffordovim životom i riječima njegove pjesme da je skladao prekrasnu glazbu za pjesmu “Dobro je s mojom dušom”. Pjesmu su objavili Bliss i Sankey, 1876. godine.

Tijekom više od stotinu godina, ova tragična priča jednog čovjeka daje nadu nebrojenim tisućama ljudi, koji su dizali glas pjevajući: “Dobro je s mojom dušom.”

Obitelj Spafford dobila je nakon tragedije još dvije kćeri, a nakon toga su se preselili u Jeruzalem. Horatio Spafford je umro od malarije 1888. Međutim, priča ovog čovjeka, kao i pjesma koju je napisao, živi i danas kao svjedočanstvo svim vjernicima da možemo pronaći mir u Bogu unatoč tragičnim okolnostima u kojima se možda nađemo. Po vjeri u Boga postoji obećanje mira i zadovoljstva za one koji stave svoje pouzdanje u Njega.

 

Izvor: Christianity.ca

Autorica: Cathy Sheridan

PODIJELI ČLANAK