DETALJI NOVOSTI

08.01.2007.

Drevni kineski jezik

Jedna od glavnih karakteristika čovjeka koja ga čini različitim od ostalih stvorenja, jest jezik, primarno sredstvo ljudske komunikacije – nije pretjerano reći kako bez jezika civilizacija ne bi bila moguća. Biblija nas uči kako je govor dar Boga Stvoritelja, a razlog mnoštvu različitih jezika u svijetu nalazimo u Postanku 11, kad su ljudi gradili Babilonsku kulu veličajući svoju moć.

Bog ih je u tome spriječio pobrkavši im jezike, da se ne mogu razumjeti. Budući da Biblija govori o postojanju jednog Boga Stvoritelja, stvaranju čovjeka, njegovom padu, svjetskom potopu, Babilonskoj kuli i mnogim drugim povijesnim događajima. No, ima li dokaza o njima i u drevnim zapisima drugih kultura širom svijeta? Tko traži – nalazi.

Budizam, Taoizam i Konfucionizam danas dominiraju Kinom, no tako nije bilo 2000 godina prije pojave ijedne od ovih religija, kad su drevni Kinezi vjerovali u jednog Boga, kojeg su nazivali Shang Ti. Njihovo se pismo sastojalo od serije slika koje su se kombinirale da bi se izrazila neka ideja ili koncept. Simbol za Shang Ti (Bog) je kombinacija simbola za vladara i simbola za nebo (ili gore).

kinesko_pismo1

Biblija govori kako je Bog stvorio čovjeka iz praha zemaljskog i udahnuo u njega dah života (Postanak 2:7). Drevni kineski simbol za stvoriti je upravo kombinacija simbola za osobu (ili dah), prašinu, hodanje i simbola za živ.

kinesko_pismo2

Dakle, stvoriti znači udahnuti dah u prašinu koja potom postaje živa i može hodati.

Biblija opisuje katastrofalnu poplavu svjetskih razmjera (Postanak poglavlja 6,7,8) koju je preživjelo samo osmero ljudi, Noa i njegova obitelj, izgradivši po zapovjedi Božjoj ogromni brod. Taj se potop spominje u mnogim drugim kulturama (npr. u babilonsko-asirskom epu o Gilgamešu), no još jednom pronalazimo ga u kineskim piktogramima. Drevni simbol za brod sastavljen je od slijedećih simbola: plovilo (vessel), osam i ljudi.

kinesko_pismo4

Mnogi drugi primjeri ovakve vrste mogu se naći u knjizi The Discovery of Genesis: How the Truths of Genesis were Found Hidden in the Chinese Language C. H.Kanga i Ethel Nelson.

PODIJELI ČLANAK