DETALJI NOVOSTI

27.01.2016.

Geološko otkriće dokazuje izvor zemaljskih voda iznenađujuće sličan biblijskom izvještaju o stvaranju

“I reče Bog: ‘Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!’ I bi tako. Bog načini svod, i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro – dan drugi.” (Postanak 1:6-8).

Znanstvenici godinama pokušavaju shvatiti izvor Zemljinih oceana i voda. Donedavno je glavna znanstvena teorija bila da su ledeni kometi pogodili Zemlju dok se još formirala. Čini se da prošlogodišnje geološko otkriće dokazuje da je pravi izvor Zemljinih voda duboko pod Zemljom. To je iznenađujuće slično Biblijskom izvještaju o stvaranju, koji opisuje vode iznad i vode ispod (Postanak 1:7).

Prvi trag je došao u obliku pohabanog dijamanta koji je pronađen u Brazilu. Graham Pearson, vodeći autor studije i geokemičar na Sveučilištu Alberta u Kanadi, slučajno je otkrio dijamant dok je tražio način kako procijeniti starost dijamanata. Dijamanti koji se iskopavaju u velikim dubinama najčešće ne zanimaju rudare jer su izbrazdani i bezbojni te kao takvi nemaju komercijalnu vrijednost. Dijamant je sadržavao rijetki mineral pod nazivom Ringwoodite, koji nikada do sada nije pronađen na površini planeta. Formira se samo pod ekstremnim pritiskom i može se pronaći jedino u fragmentima meteora ili se umjetno napraviti u laboratorijima.

Dijamant je iz područja Zemljinog plašta, koji se proteže od 400 do 650 km dubine, došao vulkanskom aktivnošću. Plašt, vrući sloj stijene između kore i jezgre, sačinjava većinu Zemljinog obujma. Nikada nije bio istražen jer je nedostupan, a geotermalna energija na toj dubini otopila bi svako svrdlo bušilice.

Ringwoodite, koji je bio ugrađen u dijamant, sadržavao je 1.5% vode, ne u tekućem stanju nego u obliku hidroksidnih iona (molekule kisika i vodika vezane zajedno). Ovime se dolazi do zaključka da bi u prijelaznoj zoni plašta mogla biti golema količina vode.

“U prijevodu, to je jako, jako velika masa vode, količinski vrlo blizu vodama koje su trenutno prisutne u svim oceanima zajedno”, rekao je Pearson za Live Science’s Our Amazing Planet.

Brandon Schmandt, seizmolog na Sveučilištu New Mexico, odlučio je testirati teoriju. Koristeći se Earthscope USArray-om, mrežom prijenosnih seizmometara postavljenih preko cijelih Sjedinjenih Država, otkrio je da su se valovi usporili tijekom prolaza kroz sloj Ringwoodita, što ukazuje da su prolazili kroz vodu i kroz stijenu. Time je potvrdio da je prijelazna zona plašta ogromni vodeni rezervoar.

“Površinska voda koju trenutno imamo stvorila se tijekom otplinjavanja rastaljenih stijena. Stvorila se od prvobitnih sastojaka stijena Zemlje”, rekao je Schmandt za Live Science.

Jedan od istraživača koji je surađivao sa Schmandtom rekao je: “Da su uvjeti bili malo drugačiji, te da voda nije pohranjena duboko pod zemljom, tada bi bila na površini Zemlje i jedino bi vrhovi planina virili iz nje.”

Dok kritičari Biblije tvrde kako su biblijske priče neuvjerljive te da im nedostaje činjenične osnove, znanstvenici i arheolozi otkrivaju da u puno slučajeva Biblija daje precizne upute za njihova istraživanja.

 

Izvor: Breaking Israel News

Autor: Adam Eliyahu Berkowitz

Preveo: Gabriel Crnjak

PODIJELI ČLANAK