DETALJI NOVOSTI

20.03.2023.

Izvještaj sa seminara “Brak i obitelj”

U Kršćanskom centru “Riječ Života”, Zagreb od 22. do 24. ožujka apostol Damir Šićko Alić održao je seminar o braku i obitelji. Navedeni seminar ujedno je i predmet u našoj biblijskoj školi. Zbog dodatnog interesa za ovu temu naknadno je bilo otvoreno za javnost i predavanje u utorak 28. ožujka.

U četiri dana predavanja moglo se čuti temeljito, važno i vrlo praktično učenje o braku i obitelji.

Bog je stvorio brak. Planirao je da obitelj bude mjesto mira, podrške, ljubavi i sklada.

Uspješan brak čini troje – muž, žena i Bog. Kvalitetan osobni odnos s Bogom i građenje obitelji prema Božjim pravilima osnovni su temelji uspješnog braka.

Dobar brak neće se slučajno dogoditi, već ga treba njegovati. Potrebno je prilagođavati se jedno drugome. Uz kvalitetnu komunikaciju lakše se rješavaju nesuglasice i gradi brak.

Jedna od zanimljivih tema seminara bila je kako se posvađati na dobar način. Vrlo je važno što prije razgovarati o problemima. Rješavanje konflikata treba biti u poštovanju. Kad nekog poštuješ, kontroliraš sebe, suzdržavaš se.

Voliš nekoga i zato ga ne želiš povrijediti. Krivi motivi i štetne riječi žaloste Duha Svetoga.

Četiri zakona koja se očituju u braku su:

1. Zakon prioriteta – djeca, posao, hobiji, prijatelji mogu postati konkurencija bračnom supružniku.

2. Zakon prianjanja – prianjanje uzrokuje da dvoje postanu jedno. To znači da ništa ne uskraćujemo partneru, dijelimo sebe i sve dijelimo zajedno.

3. Zakon posjedovanja – biti jedno nije samo u seksualnom smislu, nego u življenju, slaganju, zajedničkom vlasništvu, čime se gradi povjerenje i bliskost.

4. Zakon čistoće i iskrenosti – znači biti iskreni i otvoreni.

Oni koji tek biraju bračnog partnera upućeni su postaviti si određena pitanja o izabraniku.

Brak je savez za rast u ljubavi i kvalitetama, te za njihov prijenos na novu generaciju. Ipak, brak je pod napadom i nema “škole za brak”, a bitno je da učimo kako biti dobri supružnici i dobri roditelji.

Ne uzimaj bračnog partnera zdravo za gotovo. Odupri se đavlu kada te nagovara na odustanak zbog zasićenja. Vrati se prvoj ljubavi i živi sretno sa supružnikom do kraja života. To je duhovna bitka i Bogu je do tvog braka i obitelji jako stalo.

Trećeg dana seminara pastor je nekolicini bračnih parova podijelio knjigu Johna i Lise Bevere “Priča o braku”.

Na YouTube profilu “Riječ Života” mogu se pogledati učenja trećeg dana seminara –  1. dio i 2. dio.

PODIJELI ČLANAK