DETALJI NOVOSTI

30.08.2021.

Khazak!

“Budi jak i odvažan, jer ti ćeš ovomu puku predati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. Samo budi jak i veoma hrabar, pazeći da izvršiš sve po zakonu što ti ga je zapovjedio Mojsije, sluga moj; ne ODSTUPAJ od njega ni desno ni lijevo kako bi napredovao u svemu što poduzmeš” (Jošua 1:6-7).

U ovome tekstu, hebrejska riječ za odvažan khazak označava budnost, stajati čvrsto te biti nepokolebljiv. Dakle, stojmo čvrsto i nepokolebljivo u svojoj odluci da služimo Gospodinu i Njegovom narodu

Bog, u stvari, ovdje govori Jošui: Ti si taj koji ćeš razdijeliti baštinu Mome narodu. I za to će ti biti potrebna stabilnost, čvrstina, odvažnost/spremnost na borbu; Bit će ti potrebna srčanost.

“Samo budi jak …” Riječ koju ovdje upotrebljava hebrejski izvornik je KHAZAK. A znači: ohrabriti se, biti siguran/uvjeren, osvajački raspoložen.

Dakle, budimo spremni na osvajanje duša za Božje Kraljevstvo; ohrabri se i podigni u vjeri. Također, “pazi da vršiš po zakonu koji ti je zapovjedio Mojsije” – da djeluješ po načelima koja čitaš u Bibliji; o kojima ti se propovijeda.

Htjeli bi ponekad nešto “novo i drugačije”. I zaboravljamo one istine kojima su nas poučavali naši pastori, duhovni voditelji, starješine. – Božje zakone koje su oni propovijedali i po kojima su živjeli, po kojima su osvajali područja za svoga Gospodina; i zato uživali blagoslove.

Za takav život im je bila potrebna srčanost, hrabrost, voljnost, ustrajnost, pasija/trpljenje i strast za Gospodina. Promatraj njihove živote i vidjet ćeš da su bili usredotočeni na Božje djelo; i da od toga “nisu odstupali ni desno ni lijevo”. Vjerno su se držali apostolske nauke, nauke Gospodina Isusa Krista; – nisu dodavali, nisu oduzimali.

Tvoj stav u Božjem djelu – odvažan i hrabar – imat će kao posljedicu ispunjenje Božjih obećanja: “Napredovat ćeš u svemu u čemu se pokreneš…” i “…tada ćeš biti sretan i uspjet ćeš”.

Neki misle da biti odvažan i hrabar znači samo: “skoči u nepoznato, upusti se u avanturu, lutaj svijetom, vidi i budi viđen, učini nešto ludo, nešto nesvakidašnje.”

Pozvani smo, prije svega, HRABRO slijediti, od prije postanka svijeta, od Boga utvrđen protokol – ustrajati u zdravoj rutini čitanja i razmišljanja o Njegovoj riječi. Upustiti se u avanturu VJERE; ne skretati od naučenih Božjih principa, od apostolske nauke i prakse.

KHAZAK !

 

Autor: Darko Glešić

PODIJELI ČLANAK