DETALJI NOVOSTI

21.10.2008.

Laminin – Križ u nama

Zbog čega je Isus bio ubijen na križu? Zbog mene i tebe da, ali zašto baš na križu? Zbog ispunjenja proročanstva da će biti obješen o drvo? Zbog toga što su Rimljani u to vrijeme ubijali osuđene na taj način? Zbog čega je baš križ sinonim Njegove smrti i našeg života? Ne mislim vam ponuditi neki spektakularno novi ili duhovno duboki odgovor, već kratku priču o jednom drugom križu, odnosno križiću, odnosno milijardama njih koji postoje u svakome od nas.

Mene uvijek iznova zadive znanstvena istraživanja koja mi otkriju na naizgled trivijalnim stvarima koliko je naš Bog velik, detaljan i pažljiv, da nam na svakom koraku ostavi pokoji dokaz svoje prisutnosti i svoje veličine. Jedan od takvih dokaza je – Laminin.

Laminin je naime protein od kojeg su sačinjeni supstrati svih naših internih organa, a „udruge“ laminina su u znanstvenim krugovima ujedno poznate i kao „bazne membrane“. Po čemu je poseban taj protein? Po tome što nas drži na životu i po tome što ima oblik križa!

Laminin ima četiri kraka koja se spajaju na četiri druge molekule. Tri kraka se uglavnom spoje na druge laminine čineći membranu, dok se četvrti, duži krak veže za stanice, te tako povezuje organe sa membranom. Laminin je bitan u tome što osigurava našu tjelesnu strukturu te regulira promet u i van naših organa. Manjak tog proteina bi uzrokovao deformacije u našim mišićima i internim organima – drugim riječima, bez mnoštva tih malih križića mi ne bi imali svoj fizički integritet. Trećim riječima, bez tog križa – mi ne bi fizički mogli živjeti! I stoga, svaki od nas, vjerni i nevjerni, nosi taj molekularni križ kao divnu simboliku onog vrjednijeg križa, duhovnog – Isusovog.

 

Autor: I. B.

PODIJELI ČLANAK