DETALJI NOVOSTI

01.05.2020.

Temelj

“Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici.” (Matej 7:24)

Tko ne bi volio biti mudar? Jedna od definicija mudre osobe kaže da je mudra osoba ona koja zna što je najvažnije u životu i zna kako to ostvariti. Iz navedenog proizlazi da je doista važno imati mudrost. U gore navedenom stihu Isus nam otkriva u čemu se očituje životna mudrost i kako do nje doći. Isus govori o temelju. Svaka kuća ili građevina stoji na temeljima pa su stoga temelji najvažniji dio svake gradnje. Ako su temelji dobri, možemo biti sigurni da će i građevina dobro i dugo stajati na svome mjestu. Ako pak temelji nisu dobri, postoji opasnost da će se cijela građevina srušiti.

Što bi bio ispravan i dobar temelj za život? Isus ovdje uspoređuje Riječ Božju s temeljem. Pritom kaže da svatko tko SLUŠA i IZVRŠAVA njegove Riječi može se usporediti s mudrim graditeljem koji svoju kuću gradi na litici, odnosno na čvrstom temelju. Dakle, RIJEČ BOŽJA je čvrst temelj, najbolji temelj za život.

Osim odgovora ŠTO je temelj, Biblija nam govori i TKO je Temelj. ‘’Evo postavljam na Sion kamen odabrani, dragocjen kamen ugaoni, temeljac. Onaj koji u nj vjeruje, neće propasti.” (Izaija 28:16). “Nitko, naime, ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je već postavljen, a taj je Isus Krist.” (1. Korinćanima 3:11). Tko je temelj? ISUS KRIST! Bog nam je pokazao ispravan temelj za život, svoju Riječ koju je utjelovio i objavio kroz svoga Sina, Isusa. Ta Riječ je po Duhu Svetom zapisana i dana nama u obliku knjige Biblije.

Što mi činimo s njom? Čitamo li je, koristimo li i shvaćamo li njezin potencijal? Potencijal da nam bude mač – za obranu od neprijatelja i za osvajanje novih područja (Efežanima 6:14-17). Potencijal da nas izgrađuje i oblikuje (Hebrejima 4:12-13). Potencijal sijanja i ubiranja plodova (Mk 4:14). Potencijal stvaranja (Postanak 1). Pristupimo k Bogu tako da čitamo, proučavamo i vršimo Njegovu Riječ. Uzmimo svoju Bibliju u ruke i neka Riječ bude oštar mač i dobro sjeme u našim rukama kako bismo stajali na čvrstom temelju života i nadozidali svoje živote te uzrasli Bogu na slavu.

Stoga, dakle: “Pristupite k njemu, živomu kamenu …” (1. Petrova 2:4-5). “A sad vas preporučujem Bogu i riječi – njegovoj milosti, njemu koji može sagraditi i dati vam baštinu među svima posvećenima.” (Djela apostolska 20:32).

 

Autor: Vedran Čurila

PODIJELI ČLANAK