DETALJI NOVOSTI

25.04.2020.

Totalno drukčiji od drugih

Nikad nisam uspjela pronaći točan razlog zbog kojeg ljudi vole biti drugačiji, ali složit ćete se sa mnom da je to česta pojava. Nekako nam uklapanje u masu i pravila jako brzo postanu dosadni i naporni, pa brzo nađemo neki drugi put kojim ćemo krenuti.

Tako neki odluče krenuti putem furanja određenog stila, dok drugi biraju neki posebni način prehrane. Jedni se upuštaju u svijet drugačije glazbe, dok drugi odoše u svijet nekih drugih religija, duhovnosti ili duhovnih disciplina. Puno je područja i stvari u kojima volimo i želimo biti drugačiji, pa možemo svi zajedno zaključiti da očito u nama postoji ta neka potreba da se po nečemu ističemo, da ne budemo samo broj u ovome svijetu.

Jeste li ikad razmišljali kako je fora biti drugačiji po svom ponašanju? Ili po načinu na koji se suočavamo sa strahom? Ili po svom odnošenju prema drugima?

Kada postanemo kršćani, zapravo dobivamo jedan poseban poziv i, rekla bih, potpuno pravo da budemo drugačiji. Isus ispunjava svaku našu potrebu, pa tako i ovu. On nas poziva u jednu plemenitu, nama nezamislivu avanturu, gdje svojom različitošću od svijeta otvaramo vrata za Njega. Na nama je da Mu odgovorimo i prepustimo se tome.

Često se bojimo da ćemo zbog toga što slijedimo Isusa biti ismijani, isključeni iz društva ili odbačeni. Gledamo na sebe kao da nešto nije u redu s nama i pokušavamo sakriti to što jesmo. Hej, nemoj to raditi! Nemaš se čega stidjeti niti od čega bježati. Ti itekako možeš biti primjer, jer imaš Isusa za kojim ovaj svijet čezne. Trebaš biti svjestan toga da oni žele biti poput tebe, a ne se prilagođavati njima. Pomozi im da Ga i oni upoznaju i postanu drugačiji, jer vidiš, svi čeznu za životom.

Mi smo oni koji MOGU živjeti drugačije. I trebamo to dooobro koristiti i uživati u tome.

Mi se možemo drugačije ponašati prema svojim prijateljima. Možemo se drugačije odnositi jedni prema drugima. Možemo biti primjer svojim brakovima. Možemo svijetliti svojim odnosom prema roditeljima. Možemo biti oni koji se uvijek smiju, jer poznaju Onoga koji je Izvor radosti. Možemo biti oni koji ljube. Svakoga. I velikog i malog i smiješnog i odbačenog… Svakog! Možemo biti oni koji su blagi, oni koji na svađu odgovaraju mirom i dobrim. Možemo biti oni koji se hrabro suočavaju sa svime što im život donosi.

Možemo i TREBAMO biti poput Isusa koji je bio tooootalno drukčiji od svih, koji je započeo revoluciju na ovoj Zemlji i pokazao da je to ispravan put.

On se nije trudio prilagoditi, niti zadiviti ljude oko sebe, niti se mijenjati radi njih… On je jednostavno bio ono što je i time je služio ljudima.

Tebi i meni ostavio je istu tu službu. Da ljubimo, skrbimo, tješimo, liječimo, ohrabrujemo, nasmijavamo, mijenjamo i volimo. Da budemo drugačiji i živimo u onome za čime svijet čezne. Da se ne stidimo toga tko i što jesmo, već da time mijenjamo svijet oko sebe. Jer, bolje je mijenjati svijet, nego frizuru ili stil. Budi totalno drukčiji od drugih i svijetli! Za to si stvoren. 🙂

 

Autorica: Martina Krišto

PODIJELI ČLANAK