DETALJI NOVOSTI

02.03.2007.

Zavodnik

Najveći zavodnik svih vremena nije famozni Casanova već je to Sotona. (Otk12:9) Nekadašnji svjetlonoša, najljepši od svih anđela odlukom svog srca odlučio je zavesti čovjeka ne bi li ga odveo što dalje od ljubavi Boga Svemogućeg. Nažalost on je to i uspio. Adam i Eva su bili zavedeni njegovom laži u želji da budu kao Bog, te kušali sa stabla spoznaje dobra i zla. “Zna Bog onog dana kada budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo. ” (Post 3: 5), šapnuo im je upravo Sotona.

Slava Božja koja je počivala na njima, plašt pravednosti kojim su bili obučeni, sjaj na njima i u njima nestao je onog trenutka kada ih je Sotona zaveo. Do tog trenutka oni su bili tjelesno goli, no srama nije bilo. Slava Božja počivala je na njima i oni su bili sveti. Nakon izdaje Božjeg povjerenja i prekidanja saveza s Bogom, saveza utemeljenog na ljubavi, Adam i Eva našli su se goli. Sram je došao na njih. Duhovne oči su im se otvorile i oni su spoznali da su (duhovno) goli. Svoju duhovnu golotinju pokušali su prekriti sa tadašnjim modnim trendom – smokvinim listom. Pokušali su prekriti grijeh koji je ušao u njihovo srce; pravednost koju više nisu imali. (Postanak 3:7-11)

Do dana današnjeg čovjek nosi odjeću kojom pokriva svoje tijelo. Kakvo značenje ima odjeća u životu čovjeka? Počevši od smokvinog lista, tadašnjeg prvog krika mode pa do današnjih štikla, odjeća igra bitnu ulogu u čovjekovom životu. Ona je jednim dijelom odraz čovjekovog karaktera. Isto kao što je Sotona zaveo čovjeka tako i čovjek danas može prema svome izboru zavoditi druge. Kako? U trenutku čovjekova pada zavladala je tjelesnost. Počelo se sve više ugađati tijelu i njegovim požudama, pa kad vidimo pripijene i dekoltirane majice, ultra kratke minice, oči nam brzo krenu prema objektu požude, a požuda očiju nikada se ne može zadovoljiti. Ne samo da čovjek zavodi drugog čovjeka već i najveći zavodnik, Sotona potencira tjelesne požude ne bi li dublje zaveo čovjeka i odveo ga u blud i grijeh.

Duh Sveti nam u Svetom pismu ostavlja jasnu poruku govoreći nam: „Ali pazite da vaše služenje slobodom slučajno ne postane slabima povod pada!“ (I Kor 8: 9) Što to znači? Možda ti misliš; “pa majica nije previše otvorena, ne vidi se ništa” ili, “suknja nije prekratka”. Možda i nije po svjetskim standardima, ali brat ili sestra koji imaju problema sa bludom i te kako mogu doći u napast. Pa zašto da ti budeš povod njihova pada kad im možeš biti uzor i primjer življenja u posvećenju i svetosti u koju te Bog, tvoj Otac poziva?

Osvrnemo li se na 1 Timotejevu poslanicu 2:9, gdje stoji pisano; “Isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom” i na 1 Petrovu 3:3; “vaš nakit neka ne bude izvanjski – pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina” nalazimo da se ljepota žene ne sastoji u odjeći i nakitu već prvenstveno u njenoj nutrini. Ljepota se ogleda u ponašanju i govoru jedne osobe, a ne u odjeći. Vanjski znakovi ljepote su prolazni, a oni unutarnji su vječni. Svatko od nas bi trebao razviti miran i krotak duh koji će biti poput izvora vode u pustinji, na ohrabrenje i okrjepu drugima. U suvremenom svijetu gdje se pojam ljepote prečesto povezuje sa uskim minicama, izrazito dekoltiranim majicama i golišavim tijelima, kršćani imaju velik izazov pokazati svojim životom što je to uistinu ljepota. Zadatak nam je i pokazati da naša sigurnost treba biti u Kristu Isusu, a ne komadu odjeće i nakitu.

Mi se ne možemo nedolično odijevati i biti podložni zavodnicima ovoga svijeta čiji vođa je sam Sotona i misliti da ćemo biti veliki kršćani, pravi Božji ratnici. Nitko ne može služiti dvojici gospodara.

Krist je umro za nas i uništio grijeh u sebi, oslobodio nas ropstva Sotone i dao nam slobodu koju je čovjek imao prije pada. Stoga sljedeći put kad budemo kušani, opredijelimo se na ono što je ugodno našem Gospodinu i tako zadržimo tu skupo plaćenu slobodu!!!

 

Autor: S. Č.

PODIJELI ČLANAK