DETALJI NOVOSTI

14.11.2015.

Biti zahvalan u teškim razdobljima

Prije nekoliko godina, Lindsey se prijavila da mi bude pratiteljica. To znači da me prati kada god idem negdje (ili barem onda kada smije i može) i pravi mi društvo na putovanjima. Njoj nije bitno što ćemo raditi već jednostavno voli provoditi vrijeme sa mnom.

Prije dva dana, moja pratiteljica i ja obavljale smo neke zadatke. Prva nam je stanica bila trgovina u susjedstvu. Dok smo se vozile ulicom u kojoj se nalazi ta trgovina, malene su kapljice kiše počele padati na prednje staklo. Pomislila sam, O ne. Sad ćemo se smočiti kada ćemo iz auta ići prema trgovini. Što ako počne jače padati? Onda ćemo se stvarno smočiti. A ne mogu trčati jednako brzo kada je Lindsey sa mnom.

Naglas sam rekla: “O nee, pada kiša!”

Lindsey je zurila u kapljice koje su padale po vjetrobranskom staklu i, sa smiješkom, rekla: “Jeeej! Smočit ćemo se!”

Obje nas je zadesila ista okolnost: kiša. Razlika je bila u našim stavovima. Ja sam vidjela kišu kao gnjavažu, a Lindsey kao zabavu.

Kvaliteta našeg života uvelike je rezultat načina na koji gledamo na stvari i pogleda kojeg odabiremo imati. Kažem odabiremo imati jer iako ponekad možda ne možemo birati okolnosti koje će nas snaći, uvijek možemo odabrati naš stav prema tim okolnostima.

Mogla sam odabrati drugačiji pogled na stvari. Mogla sam vidjeti kišu i pomisliti kako bi bilo zabavno trčati na kiši s djevojčicom koja nema ništa protiv toga da se malo smoči, cijelo se vrijeme smijući i hihočući. Umjesto toga, odabrala sam progled koji me uveo u negativno raspoloženje umjesto u pozitivno.

Srećom, nisam povukla Lindsey sa sobom. Ona je odabrala “veseli” pogled na stvari. Ono što sam ja vidjela kao nešto negativno, ona je vidjela kao priliku da se zabavimo.

Pitam se koliko bi se životi nas kao majki promijenili kad bismo vježbale gledati stvari s pozitivne strane umjesto s negativne? Bi li naši domovi bili mirniji? Bi li naši odnosi sa supružnikom (ako ste u braku) i s djecom bili bolji? Bi li naš odnos s Bogom bio veseliji i ispunjeniji Duhom?

Ne pokušavam reći da će nam sve što nam se dogodi u životu donijeti radost, ali govorim da čak i u najgorim okolnostima možemo pronaći nešto dobro, unatoč negativnim okolnostima. Potičem nas sve – krećući od same sebe – da shvatimo da postoji mnogo stvari u našim svakodnevnim životima koje bi mogle biti puno drugačije da samo gledamo na pozitivnu umjesto na negativnu stranu stvari.

Sigurna sam da bi ovaj novi, pozitivni pogled na stvari bio ugodan i Bogu. Na kraju krajeva, zapovijeđeno nam je da budemo zahvalni u bilo kojoj okolnosti i rečeno nam je da je to Božja volja za nas.

Znači li ovo da trebamo poricati negativne osjećaje koje osjećamo? Ne. Trebamo ih donijeti pred Boga i dopustiti Mu da nam pomogne nositi se s njima. On od nas želi istinu, uključujući i naš emocionalni život. Znači, ova Božja zapovijed ne znači da se trebamo pretvarati kao da je sve uvijek u redu, no znači da, bez obzira na sve, uvijek trebamo naći nešto na čemu ćemo biti zahvalni.

Obeshrabreni ste jer Vam je kuća u neredu? (Vjerujte mi, u potpunosti razumijem ovaj primjer.) Umjesto da se usredotočite na obesrabrenje, mogli biste odabrati utrošiti svoju emocionalnu energiju na zahvalnost što imate djecu.

Frustrirani ste jer Vam suprug radi dokasno? Umjesto da se usredotočite na nepriliku koju Vam to stvara, mogli biste namjerno odabrati biti zahvalni na tome što Vaš suprug radi dokasno jer to znači da ima posao koji mu pomaže da proviđa za Vašu obitelj.

Iritira li Vas kada svojoj djeci nešto kažete tisuću puta, a oni i dalje rade po svome? Pokušajte okrenuti svoju iritaciju u zahvalnost Bogu što On ne odustaje od Vas kada Vi prvih par puta ne shvatite ili ne radite onako kako Vam On kaže.

Shvaćate li što pokušavam reći? Iste okolnosti, drugačiji stav.

A ponekad je upravo Vaš stav ono što čini osnovnu razliku u Vašem životu.

I Solunjanima 5:18 – U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.

 

Izvor: Manna For Mooms

Autorica: Megan Breedlove

Prevela: Ivona Bilušić

PODIJELI ČLANAK