DETALJI NOVOSTI

20.09.2016.

Deset Božjih zapovijedi – Četvrta zapovijed

Četvrta zapovijed: “Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni” (Izlazak 20:8-11).

Sedmi dan u tjednu za Židove je šabat, dan Gospodnji. Bog je odredio da sedmi dan u tjednu bude dan odmora, čak je to i pokazao svojim primjerom, nakon stvaranja. Bog se zasigurno nije umorio pri činu stvaranja i sam nije trebao jedan dan odmora. Taj sedmi dan je odredio radi nas, znajući da se ljudska fizička, psihička i duhovna snaga troši, te da nam treba odmora.

Naziv dana: subota ili za nas danas: nedjelja, nije u centru pažnje. Ono što je bitno jest Božje pravilo koje je odredio da se jedan dan u tjednu posveti odmoru, Bogu i svojoj obitelji. Isus je rekao da je “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Stoga je Sin Čovječji gospodar i subote” (Marko 2:27,28). Zadnji dan u tjednu Bog je odredio kao dan odmora, ne radi toga da ljudi slijepo robuju načelu, već radi naših potreba. Bog ne želi da itko bude lijenčina. Isto tako ne želi niti da itko bude radoholičar koji sve svoje vrijeme posvećuje poslu zanemarujući Boga, svoju obitelj i svoj vlastiti odmor. Odredi stoga jedan dan u tjednu da napuniš svoje duhovne baterije i odmoriš svoje tijelo i um.

Apostol Pavao je kazao da su subote samo sjena stvarnosti koja je imala doći, a sama stvarnost je Isus Krist (Kološanima 2:16,17). Krist je onaj koji nudi pravi duhovni odmor svakoj umornoj i opterećenoj osobi. Prepusti se Njemu i On će obnoviti tvoju snagu i tvoj život.

 

Autorica: Željka Rupčić

PODIJELI ČLANAK