DETALJI NOVOSTI

13.12.2017.

Deset Božjih zapovijedi – Deseta zapovijed

“Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!” (Izlazak 20:17)

Današnjim rječnikom preveden, ovaj stih bi glasio: “Ne zavidi svom susjedu na lijepoj kući ili stanu! Ne poželi njegovu ženu ili njezinog muža! Ne poželi njegov auto, novac, vikendicu, niti išta što mu pripada!”

Bog te želi osloboditi svake zavisti i uspoređivanja s drugim. Uvijek će biti nekog tko ima nešto ljepše i bolje od tebe. No, sjeti se također da uvijek ima i onih drugih, od kojih ti imaš više.

Biblija kaže da je pohlepa za novcem izvor svih zala, te upozorava: “Čuvajte se svake pohlepe, jer ni onomu tko je u izobilju nije život osiguran njegovim imanjem!” (Luka 12:15). Možeš živjeti zadovoljan s onim što imaš, te nastojati steći više, ali bez zavisti prema drugima i bez pohlepe.

Bog te također poziva da nikad ne baciš svoje oko na tuđeg muža ili ženu. Razaranje tuđeg braka i obitelji je grijeh.

Prave životne vrijednosti nisu one materijalne, već duhovne. Bog nije protiv stjecanja materijalnih dobara. Međutim, ukoliko ti je fokus prvenstveno na stjecanju materijalnog, tada promašuješ prave životne vrijednosti.

Zavist i pohlepa zarobljuju čovjeka, a Bog mu donosi život u zadovoljstvu i slobodi.

Novozavjetno tumačenje deset Božjih zapovijedi je sljedeće:

“Nikomu ništa ne budite dužni, osim da ljubite jedan drugoga, jer tko ljubi bližnjega, ispunio je Zakon. Uistinu: ‘Ne učini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi!’ – i ako ima koja druga zapovijed – sadržana je u ovoj riječi: ‘Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!’ Ljubav ne čini bližnjemu zla. Dakle: ljubav je ispunjeni Zakon.” (Rimljanima 13:8-10)

 

Zanimljivo

Iako se čini kako narod iskazuje predanje vjeri većinska nominalna pripadnost hrvatskih građana tradicionalnoj crkvi očito ne rađa moralnu kvalitetu društva u kojemu bi vjera trebala imati svoj plod. Značaj religioznosti u strukturi hrvatskog društva otkriva pravo lice kroz stanje sudskog sustava koji je doslovno zatrpan parnicama u kojima se ispituje istinitost iskaza sudionika i svjedoka oko mnogočega, a posebno oko prava posjeda i imovine. Unatoč sudjelovanja većine istaknutih političara i čelnih osoba vlasti u religijskim ceremonijama redovito se otkrivaju njihove afere upravo u području davanja lažnih iskaza, lažnog svjedočenja i “bacanja oka” na tuđu imovinu. Iz tih razloga vode se besramno dugi istražni i sudski procesi.

JEDAN OD BIVŠIH HRVATSKIH PREMIJERA proveo je mladost u sjemeništu (priprema redovnika) i nakon toga uspješno završio Bogoslovni fakultet. Optužen je za mnoštvo nezakonitih djela, zatim dugogodišnje suđen, osuđen, a onda oslobođen i upućen na ponovno suđenje. Sumnjičen je raznim aferama još od slavnih hrvatskih devedesetih. Iako je njegova ruka uvijek bila na srcu dok se razvijao hrvatski barjak optužen je za ratno profiterstvo, primanje mita, pogodovanje u poslu i ostvarivanje nezakonite osobne koristi. U zenitu političke karijere uz takozvane crkvene velikodostojnike iz prvih je redova sudjelovao u religijskim obredima i svečanostima, na teret mu se stavlja krivica od ukupno 850 milijuna kuna otuđenih vrijednosti i nastale štete… (R.S.)

 

Autorica: Željka Rupčić

PODIJELI ČLANAK