DETALJI NOVOSTI

02.08.2017.

Deset Božjih zapovijedi – Sedma zapovijed

“Ne učini preljuba!” (Izlazak 20:14)

Jedan od prekrasnih Božjih darova čovjeku je bračno zajedništvo i životno predanje partnera jedno drugom.

Prekrasan je dar voljeti i biti voljen, te biti u savezu s osobom koju voliš. U bračnom savezu partneri su pozvani međusobno dijeliti sve što jesu i što imaju: duhovno, duševno i tjelesno.

Bog izuzetno drži do čistoće života prije braka, kao i u braku. Starozavjetnu zapovijed kojom Bog zabranjuje preljub, Isus je u Novom zavjetu podigao na viši nivo.

“Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne čini preljuba!’ A ja vam kažem da je svaki koji s požudom pogleda ženu već – u svom srcu – s njom učinio preljub” (Matej 5:27,28). Čuvaj svoje oči i misli od sadržaja koji navode na bludnost ili preljub.

“Ovo je, naime, volja Božja: vaše posvećenje, to jest da izbjegavate bludnost, da svaki od vas zna steći svoju ženu s posvećenjem i poštovanjem, ne sa strašću, to jest s požudom, poput pogana koji ne poznaju Boga” (1. Solunjanima 4:3-5). Svjetovni ljudi često su skloni započeti svoje veze sa strašću i požudom, zbog čega se često vrše abortusi, a nije ni čudno što se tako započete veze nakon nekog vremena raspadnu.

Bog želi da se veze i brakovi sklapaju u međusobnom poštovanju i predanju drugoj osobi, a ne na temelju bludnosti ili preljuba. Bog nas drži odgovornima za čuvanje bračnog saveza, kao i za zalijevanje tog “zajedničkog vrta”. Preljub je grijeh koji uništava obiteljske odnose i vrlo često donese golemu bol ne samo prevarenom supružniku, već i djeci.

Bez obzira na stanje vaših bračnih odnosa, nemaš opravdanja da počiniš preljub. Svaku kušnju koja bi vodila u tom smjeru odreži u korijenu. Tu se kuša tvoj karakter. Čak i ako ti se brak klima, Bog ima načina da ga obnovi. Vjeruj Bogu i potraži od Njega rješenje!

Bog želi izgraditi zdrave obitelji pune ljubavi i međusobne potpore.

 

Statistika (izvor: Državni zavod za statistiku RH)

Unatoč činjenici da se preko 80% stanovništva naše zemlje nominalno označava kršćanima, izvješća Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske pokazuju iznenađujuće veliki postotak razvedenih brakova sklopljenih u Hrvatskoj. Govore li ti ovi podaci nešto?

2012. – sklopljeni 20323 / rastavljeni 5659

2013. – sklopljeni 19169 / rastavljeni 5992

2014. – sklopljeni 19501 / rastavljeni 6570

2015. – sklopljeni 19834 / rastavljeni 6010

 

Autorica: Željka Rupčić

PODIJELI ČLANAK