DETALJI NOVOSTI

08.03.2017.

Deset Božjih zapovijedi – Šesta zapovijed

“Ne ubij” (Izlazak 20:13).

Isus u Novom zavjetu nije ukinuo Deset zapovijedi, već ih je podigao na višu stepenicu.

Isus je učio: “Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će odgovoran sudu.’ A ja vam kažem: Svatko tko se ljuti na svog brata bit će odgovoran sudu. A tko rekne svome bratu: ‘Glupane!’, bit će odgovoran Velikom vijeću. A tko ga nazove luđakom, odgovarat će za to u ognju paklenom” (Matej 5:21,22). Destruktivne riječi upućene drugoj osobi dio su iste vrste grijeha kao i ubojstvo. Riječi mržnje i omalovažavanja mogu probosti poput noža i nanijeti bol. Tvoje riječi ne idu u vjetar. Bog te smatra odgovornim za riječi koje upućuješ ljudima oko sebe.

“Tko god mrzi svoga brata, ubojica je; a znate da nijedan ubojica nema u sebi trajnoga, vječnoga života” (1. Ivanova 3:15). Apostol Ivan izjednačuje grijeh mržnje s grijehom ubojstva. Kao kršćani pozvani smo na ljubav i opraštanje, jer smo iskusili ljubav kojom nas Bog voli.

Bog ne dozvoljava čovjeku da samovoljno oduzme život drugome niti sebi. Međutim, u današnjem društvu je prihvaćeno da se smije oduzeti život nerođenom djetetu. Abortus je grijeh, a ne ljudsko pravo. Tvoje dijete ima pravo na život.

Žene koje su počinile abortus, kao i one koji su ih na to nagovarali, Bog poziva na pokajanje i nudi im oproštenje. Isus je ovu zapovijed podigao na viši nivo i uči nas ne samo da ne ubijemo, već da iskazujemo djela ljubavi prema drugim ljudima.

 

Autorica: Željka Rupčić

PODIJELI ČLANAK