DETALJI NOVOSTI

13.06.2016.

Dobri ljudi – 6. dio

Što to znači biti DOBAR ČOVJEK? Kada su Isusa nazvali dobrim učiteljem On je odvratio kako postoji samo jedan dobri, i to je Bog. Nije to rekao jer je bio loš već je svojim odgovorom postavio standard i mjerilo dobrote: čovjek se mora ravnati prema Bogu i svoju dobrotu mora usporediti (mjeriti) s Božjom. Pogled čovječanstva mora se okrenuti prema vječnoj vrijednosti Božje dobrote. Dakako da svatko od nas može učiniti dobro i da nije sve što činimo loše, ali sada govorimo o ljudskome srcu i onome što stanuje u njemu. Čovjek je svojim djelima već nebrojeno puta pokazao da dobrotu može samo dobro odglumiti i da je samo pitanje kada će se i u kojoj situaciji otkriti zlo u njegovom srcu.

Kada čovjek samoga sebe smatra dobrim njegova se procjena i mjerilo zasniva na uspoređivanju s nekim drugim čovjekom. Takav način vrednovanja uvijek vodi do međusobnog nepoštivanja podcjenjivanjem i umanjivanjem vrijednosti drugoga zbog osobne koristi. Uspoređivanje s drugima je najčešći uzrok za svađe i razdore među ljudima. Cijeli narodi stvaraju svoj identitet upravo tako da se uspoređuju i ističu svoju superiornost gradeći se boljima od drugih. Ako pogledamo u ono što je zapisano u povijesti ljudske vrste vidjet ćemo da je ovo put koji vodi do neprijateljstva cijelih nacija i na koncu uzrokuje rat. U ratu čovjek (narod) koji sebe smatra toliko dobrim i uzvišenim na ljestvici čovječnosti postaje toliko fanatičan da pristupa fizičkom uništenju i ubija drugoga. Ne možemo reći da nikada nismo vidjeli kako se agresijom i upotrebom sile prema drugome želi izbrisati postojanje onoga koji smeta idealnoj slici nečijeg savršenstva. Mnogi su kroz povijest nastojali istrijebiti svoje neprijatelje kako bi sebi osigurali visoko mjesto na ljestvici ljudske dobrote i odličnosti. Može li čovjek uspoređivanjem s drugim čovjekom dobiti realnu procjenu svoje dobrote? Jedan čovjek recimo smatra da je meso vrlo zdravo, a drugi jede samo povrće i gorljivo propagira da je samo to prava stvar, netko voli slatko, a netko gorko; jednome se sviđa bijela boja, a drugi voli šareno – koji je od njih u pravu i koji je od njih bolji?

Čak i ovakve male razlike među ljudima mogu uzrokovati velike prijepore, neslaganje i neprijateljstvo. A na što tek možemo naići ako počnemo govoriti o razlikama boje kože, ravnim i kosim očima, različitim jezicima i različitim kulturama…?

Stotinu smo puta čuli kako su muž i žena raskinuli sveti bračni savez zbog otkrića da njihovi ukusi više nisu isti i da se njihove ideje više ne podudaraju. Koliko su puta urednici bezobraznog i bezdušnog žutoga tiska popunili svoje kolumne i naslovnice novim vijestima o svađi slavnih osoba i raskolu njihovoga braka koji je samo prije nekoliko mjeseci djelovao tako dobar, skoro savršen. Gledajući zaljubljeni par na šarenoj naslovnici svi su mislili da je napokon otkrivena idila života, a onda… nova afera i opet razočaranje u čovjeka.

Što tek reći na podlost i nepoštenje državnih i lokalnih dužnosnika koji bi trebali biti uzorom društva? Kako ocijeniti dobrotu simpatičnog gradonačelnika koji umjesto u svome uredu sjedi neko vrijeme u istražnom zatvoru i upravlja cijelim gradom? Prema mjerilu sudske vlasti njegova je dobrota procijenjena na čak 15 milijuna kuna!!! No, nije to puno kada čovjek ima tako veliko srce. A tek da vidiš kako izrađuje veličanstvene vodoskoke… nekom stručnom građevinskom listu.

Kako onda definirati dobrotu ako nam je čovjek mjerilo? Takvoj procjeni uvijek će nešto nedostajati i uvijek netko može prigovoriti, a na koncu se na račun dobrote može razviti opasan sukob. Oni koji se ne slažu s nametnutim uzorkom jedne skupine za standard dobrote podižu tada svoj glas kako bi se čulo i njihovo mišljenje. Vatreno traže svoja prava jer žele svoj udio u određivanju tako važne vrijednosti u društvu kao što je dobrota. Ona druga strana smatra da nikako ne može pogriješiti u svojoj procjeni jer oni su oduvijek zagovarali samo dobrotu i ništa osim dobrote. S obje strane dolaze argumenti jedan za drugim, zatim počinje međusobno vrijeđanje i omalovažavanje, više se ne poštuje demokratska procedura i potrebno je uključiti fizičku silu… i eto nas opet na početku, tamo gdje čovjek izdaje samoga sebe.

Nema u čovjeku istinske dobrote. Bog je zaista jedini dobar. Svoju dobrotu dokazao nam je kad je dao svoga Sina za spasenje grešnog čovjeka. Tko bi drugi platio toliku cijenu da spasi nepravedne?! Isus je došao razotkriti ljudsko srce ali nije došao osuditi čovjeka. Dao je svoj život za sve nas da bude Spasitelj svima koji vjeruju. Po svojoj dobroti nikada stajati pred Dobrim, a On nam je otvorio put.

Zato, ako vjeruješ u Isusa otvori svoje srce i moli ovu molitvu: Isuse, priznajem da moja dobrota nije dostojna spasenja i vječnog života jer sam grešnik. Vjerujem da si ti umro na križu i platio cijenu za moje opravdanje. Oprosti mi moj grijeh i moj ponos, sada vidim da trebam tebe. Otvaram ti srce i zovem te da budeš moj spasitelj. Vodi me putem svoje dobrote jer ti si jedini dobri. Bože, hvala ti za sve!

 

Autor: Robert Starčić

PODIJELI ČLANAK