DETALJI NOVOSTI

11.04.2010.

Matt McPherson – Luk s neba

Kao što se iz slike može vidjeti ne radi se o crvenom ili bijelom luku već o streljačkom luku, luku kog je Matt McPherson napravio temeljem vizije koju mu je Bog dao. Matt McPherson bio je voditelj slavljenja ali kako ga crkva nije mogla plaćati, a trebao je donijeti obitelji kruh na stol, postao je poduzetnik. Iz hobija se bavio lovom s lukom i strijelama i jednom prilikom je upitao Boga da mu pokaže kako napraviti bolji luk…

Tada je pred sobom u viziji ugledao nacrt luka na osnovu kog je izradio revolucionaran luk. Raznim modifikacijama izradio je preko dvadeset modela lukova i time promijenio svijet lukova. Mattovo poduzeće – Matthews Inc., postalo je po zaradi jedno od najbržerastućih u SAD-u. Čudesno zar ne? No iako je luk ‘pao s neba’ nije slučajno došao u Mattov život. Matt kao sin pastora, svjedoči da je od djetinjstva podučavan od svojih roditelja da mu Bog bude na prvom mjestu i da u svemu ovisi o Bogu. Staza za njegov uspjeh utrta mu je u najranijem djetinjstvu.

“Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.” (Izreke 22:6)

To su riječi najmudrijeg čovjeka koji je ikada živio – kralja Salomona. Sâm Salomon o sebi je pisao: “I ja sam bio sin u svoga oca i nježan jedinac u svoje matere; i mene je on učio i govorio mi: “Zadrži moje riječi u svojem srcu, poštuj moje zapovijedi i živjet ćeš. Steci mudrost, steci razbor, ne smeći ih s uma i ne odstupi od riječi mojih usta. Ne ostavljaj je i čuvat će te; ljubi je i obranit će te. Početak je mudrosti: steci sebi mudrost i svim svojim imanjem steci razboritost. Veličaj je i uzvisit će te; donijet će ti čast kad je prigrliš. Stavit će ti ljupki vijenac na glavu, i obdarit će te krasnom krunom. Poslušaj, sine moj, primi moje riječi i umnožit će se godine tvojeg života. Poučih te putu mudrosti, navratih te na prave staze; neće ti se zapletati koraci kad staneš hoditi; potrčiš li, nećeš posrnuti. Čvrsto se drži pouke, ne puštaj je, čuvaj je, jer ona ti je život.” (Izreke 4:3-13)

Nije ni čudo da je Salomon Boga zatražio mudrost nakon što ga je upitao što želi da mu da. Njegov otac David ga je odgojem pozicionirao da postavi ispravno pitanje. (1 Kraljevima 3:5-15) Bog je Salomona obilno nagradio, a na Mattovom primjeru vidimo da nagrađuje i danas sve koje ga s vjerom zatraže mudrost.

Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se.

Ali neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu.

Neka takav ne misli da će primiti što od Gospodina – čovjek duše dvoumne, nepostojan na svim putovima svojim. (Jakov 1:5-8)

Nakon što je Matt primio nacrt luka zahvalio se Bogu i tada čuo kako mu Bog progovara: “Hvala tebi što si pitao, imam Ja toga još”. Kako ga je ljubav prema glazbi ali i duboka čežnja da Boga proslavlja glazbom, vukla novom biznisu – biznisu izrade gitara, kada je došlo vrijeme, Matt se ponovo ponizio pred Bogom i zamolio ga za kreativnost i mudrost i u tom području. Bog je bio vjeran svom obećanju i predao Mattu inovativan dizajn gitare. Tako je Matt i na tržištu gitara požeo veliki uspjeh, a McPherson gitare danas koriste mnogi istaknuti glazbenici.

Matt McPherson zasluge za svoj uspjeh pripisuje Bogu. Zahvalan Mu je i Njemu daje slavu. Promatrajući Mattov život može se zaključiti da su ovakve nadnaravne intervencije ipak samo vršak sante leda njegova osobna odnosa s Bogom. Ono što je pod površinom između ostalog svakako je njegova velika ustrajnost, vjera, marljivost, vjernost u malim stvarima, poslušnost zemaljskim roditeljima, i prije svega predanje i ljubav prema Gospodinu.

Biblija nam govori da je u Kristu Isusu skriveno svo blago mudrosti i znanja (Kološanima 2:3), a sam Gospodin nam je obećao da ćemo ako ostanemo u Njemu koji jest Mudrost i mi sami postati mudri te donositi rod sukladno svrsi i pozivu kojim nas je pozvao. (Ivan 15) Više o ovoj temi možete doznati u propovijedi Billa Johnsona, The Quest for Wisdom (Potraga za mudrosti) koja se besplatno može downloadati u online knjižnici The Manna Reserve. Sretno u potrazi za mudrosti!

 

Potražite više informacija o lukovima Mathews ovdje.

Potražite više informacija o gitarama McPherson ovdje.

 

Autor: Luka Ježina

PODIJELI ČLANAK