DETALJI NOVOSTI

10.03.2019.

Plitka zemlja

“Neko (sjeme) opet pade na kamenito tlo, gdje nije imalo dovoljno zemlje, i odmah izniknu jer nije imalo duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nije imalo korijena, osuši se.” (Matej 13:5,6)

Netko je jednom rekao da bi, kao kršćani, trebali imati zdrave ambicije u smislu boljeg upoznavanja Boga; imati DUBLJI odnos s Njim.

U navedenim stihovima, Gospodin nam objašnjava, zašto neki, koji su primili sjeme (Riječ Božju) BRZO izniknu; odmah proklijaju. Govori se o procesu i o protoku vremena.

Danas, mnogi od onih u koje je posađena Riječ, čeznu da se stvari u njihovom životu dogode ODMAH. Oni, često, trče za ispunjenjem svoga poziva u službu, navaljuju na razno-razna vrata duhovnih događanja, koncerata duhovne glazbe, gostovanja službenika iz velikih i dalekih misija, …. I konačno, oni imaju neka saznanja o Božjem djelovanju, imaju informacije o svim relevantnim duhovnim događanjima u svijetu, itd. I, kao i svaka druga stabljika koja je nikla u Božjem kraljevstvu, i oni pokazuju znakove novoga života: Grije ih isto sunce, jednako crpe hranu iz zemlje, lijepih su cvjetova (puni duhovnih darova), … No problem plitke zemlje nastane kada se susretnu sa stvarnim zahtjevima života u Isusu Kristu. “Ograne sunce” – žar postane jači. Odjednom, u njima se očituje svaka vrsta površnosti. Zapazite da ovdje, Gospodin ne kaže da biljka nije donijela rod jer je imala plitak (malen) korijen; već: “JER NIJE IMALO KORIJENA”.

Izvana, ovi kršćani izgledaju čvrsti, stabilni, robusni, ponekad žilavi; ali u nutrini, njihov korijen je nježan, tanak i fin, na rubu je sušenja i nestajanja.

Naravno, uvijek je dobro družiti se s braćom i sestrama, duhovno se hraniti i piti od najboljeg s Gospodinova stola. I, toliko te hrane nam je dostupno u ovo digitalno doba. Samo, ne zaboravimo da, prije svega, trebamo uzrasti u dubinu.

PRODUBIMO SVOJE RAZUMIJEVANJE BOŽJE RIJEČI. Tražimo da nam je Duh Sveti tumači dok je čitamo. U poslanici Efežanima 3:4, Pavle piše: “Čitajući to moći ćete shvatiti MOJE RAZUMIJEVANJE tajne o Kristu”. Nije, dakle, toliko bitno što sve znamo; bitnije je koliko tog razumijemo.

PRODUBIMO SVOJU INTIMU SA GOSPODINOM kroz slavljenje i obožavanje. Psalmista nas upućuje: “Gospodin je kralj nad zemljom svom; PJEVAJTE MU SA RAZUMIJEVANJEM” (Psalam 47:7).

Tražimo dublje poznavanje Njegove slave. Tražimo Njegovo lice, u zajedništvu s braćom i sestrama, ali i na samo. Puštajmo korijenje u dubinu. Brinimo o tome da uzrastemo u nutrini svoje zemlje. Jer, samo stabilna biljka, otporna na nepogode, koja ima čvrst, duboko zasađen korijen, u svoje vrijeme donosi plod (vidi Psalam 1:3).

 

Autor: Darko Glešić

PODIJELI ČLANAK