DETALJI NOVOSTI

01.02.2019.

Pobožnost izvana

“Dok ga je slušao sav narod, on reče svojim učenicima: “Čuvajte se književnika koji vole šetnje u dugim haljinama, kojima su dragi pozdravi na javnim mjestima, pročelja u sinagogama, prva mjesta na gozbama!” (Luka 20:45,46)

“Vole šetnje u dugim haljinama” – Čeznu da ih prepoznaju kao važne duhovne osobe; koji uvijek ističu svoje titule.

“Dragi su im pozdravi na javnim mjestima” – Puni su taštine i neprestano očekuju priznanja od ljudi. “Drago im je biti na pročelju u crkvama” – Arogantni su i zanimaju ih samo elitna mjesta. “Vole prva mjesta” – Ne mire se s mjestom iza prvog; Srce im je puno tek kada ih počaste s prvim mjestom. Pa čak i na slavljima, feštama, u prilikama gdje nisu bitne njihove titule ili znanja.

Gospodin nas, svoje učenike, posebno upozorava: “slušao Ga je sav narod, a On reče svojim učenicima….” – da se čuvamo takvih (45.st.); Odnosno, da nemamo nikakvog zajedništva s njima. Takvi, u stvari, imaju samo oblik pobožnosti; ali su se odrekli njene sile. Žele ostvariti moć i utjecaj vanjskom formom pobožnosti, negirajući u potpunosti duhovne principe. Propagatori i sljedbenici tjelesnog. Ponekad, iz pobude “kršćanskog milosrđa”,mi sklapamo prijateljstva, ulazimo u saveze i partnerstva s osobama navedenih karakteristika; i vremenom trpimo posljedice toga. Jer, netko takav nam se možda učinio drag, simpatičan….

U svemu, ne zaboravimo čiji primjer slijedimo. Naš Gospodin Isus, nije bio ljupka, simpatična osoba (Izaija 53:2), u čijem društvu uvijek možeš osjećati kako pripadaš poštovanoj, čašćenoj ili zabavnoj skupini ljudi.

Isus je jasno osudio elitizam, taštinu, egoizam i uznositost. Čuvajmo svoje srce od utjecaja tih stvari. Osudimo, u svome srcu, tu licemjernu pobožnost i tražimo Gospodina i Njegovu silu.

 

Autor: Darko Glešić

PODIJELI ČLANAK