DETALJI NOVOSTI

17.10.2007.

Tko je stvorio Boga?

Ateist Bertrand Russell u svojoj je knjizi “Zašto ja nisam kršćanin” napisao da ako je istina da sve stvari trebaju biti stvorene tada i Bog također treba biti stvoren. Iz toga je zaključio da ako Bog treba biti stvoren tada Bog nije Bog (a ako Bog nije Bog tada naravno Boga nema). Ovo je u osnovi samo donekle sofisticiraniji oblik djetinjeg pitanja “Tko je stvorio Boga?”. Čak i dijete zna da stvari ne mogu nastati iz ničega, stoga ako je Bog “nešto” tada i On mora imati biti stvoren, zar ne?

Ovo je pitanje varljivo jer prikriva lažnu pretpostavku da je Bog nastao od nekuda, a potom pita od kuda. Odgovor je taj da pitanje zapravo uopće nema smisla. To je kao da se pita “Kako miriše plava boja?”. Plava boja uopće ne spada u kategoriju stvari koje imaju miris, tako da je pitanje samo po sebi nelogično. Na isti način Bog uopće ne spada u kategoriju onih stvari koje su stvorene, ili dolaze u postojanje, ili su uzrokovane. Bog nije prouzrokovan ni stvoren – On jednostavno postoji.

Kako to znamo? Pa znamo da stvari ne mogu nastati iz ničega. Stoga ako apsolutno ničega nije bilo, ništa ne bi moglo nastati. Ali stvari postoje. Dakle, nemoguće je da nikada ništa nije postojalo, nešto je moralo oduvijek postojati. Ta vječno postojeća «stvar» je ono što mi zovemo Bog.

 

Izvor: Got Question

PODIJELI ČLANAK