DETALJI NOVOSTI

05.07.2018.

Meditacija o riječima proroka Izaije

“Jer ovako mi reče Gospod, kad me rukom uhvatio i opomenuo da ne idem putem ovoga puka govoreći: ‘Ne nazivajte urotom sve ono što ovaj puk urotom naziva; i ne bojte se čega se on boji i ne strahujte. Gospoda Nad Vojskama – njega posvećujte, i on neka bude bojazan vaša, i on neka bude vaš strah…'” (Izaija 8:11-13)

“Jer ovako mi reče Gospod…” – Bog je Bog koji govori, komunicira, izražava svoje misli, namjere i osjećaje nama ljudima. U poslanici Hebrejima 1:1,2 Sveto Pismo nam otkriva da: “Mnogo puta i na mnogo načina Bog negda progovori po prorocima, a u ovim posljednjim danima progovori nama po Sinu…” Mnogo puta i na mnogo načina. Svaki pojedinac je poseban: prima, sluša, razumije na sebi svojstven način. Kada bi Bog svima pristupao istovjetno, vrlo je moguće da neki od nas ne bi razumjeli, ne bi bili privučeni Njemu ili uopće bili zainteresirani za Božje stvari. Bog nam govori po Sinu. Isus je Riječ. On kaže da Njegove ovce (oni koji Ga slijede) poznaju i slušaju glas svoga Pastira i idu za Njim (Ivan 10). Prijatelji istine slušaju Isusov glas. Bog govori. Bog govori danas. Bog govori tebi i meni.

“…kad me rukom uhvatio i opomenuo me…” Neki prijevodi ovdje dodaju opis: “snažnom rukom, moćnom rukom; kad je Njegova moćna ruka počivala na meni; kad me je čvrsto primio”. Taj izraz da me je Bog uhvatio snažnom rukom i čvrsto me primio, govori mi o brizi i bliskosti (prisnosti). Bog nije mlohav i ravnodušan! Njegova ljubav prema nama je silna. On je srčan i stalo Mu je do naših puteva – do kvalitete naših života! Zato nas vodi, opominje, savjetuje – to je razlog. Naš Bog nije neki daleki Bog. On je blizu i želi biti uključen u naše živote! Hvala Ti, Oče! “Opomenuo da ne idem putem ovoga puka” – U Rimljanima 12:2 Bog nam govori da se ne prilagođavamo ovomu svijetu, da ne budemo poput svijeta jer smo djeca Božja. Naš korijen je drugačiji, naš identitet je u Bogu. “Nasljedujte Boga budući ste ljubljena djeca”. (Efežanima 5:1) Dio smo svete obitelji gdje vrijede drugačije vrijednosti i načela. Ovaj svijet je u vlasti Zloga i živi u tami. Mi pripadamo Ocu Nebeskom i hodamo u svjetlu, oprani krvlju Kristovom, u zajednici jedni s drugima, slobodni. Hvala Ti, Gospodine!

“Ne nazivajte urotom sve ono što ovaj puk urotom naziva; i ne bojte se čega se on boji i ne strahujte.” Ne bojte se čega se ovaj svijet boji. Ljudi danas strahuju zbog mnogo čega: sadašnjosti, budućnosti, okolnosti; boje se za sebe, za bližnje, za ispunjenje potreba svojih tijela i duše. Tjeskobne brige prerastaju u strahove. Bog nam nije dao duh straha (bojažljivosti) nego duh snage, ljubavi i razbora (2. Timoteju 1:7) Isus nam poručuje da se ne bojimo onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti (Matej 10:28). Usmjerava nas da razlikujemo prolazno i privremeno, od onog trajnog i vječnog. Poziva nas da prigrlimo vrijednosti Kraljevstva Božjeg, a ne ovoga svijeta.

“Gospoda Nad Vojskama – njega posvećujte, i on neka bude bojazan vaša, i on neka bude vaš strah…” Jedan prijevod kaže: “On jedini nek vam svet bude, jedino se Njega bojte, strah od Njega nek vas prožme.” Kada se bojimo Boga na način da razumijemo da On uistinu jest Bog koji je iznad svega, koji ima svu moć i vlast, Onaj koji svemu daje životni dah i koji ima konačnu riječ – i kada Mu prepuštamo svoje puteve dopuštajući da nas vodi; tada se svaki drugi strah umanjuje i odlazi od nas. Bog je veći od svega. Njega posvećujemo, odvajamo od svih drugih, uzvisujemo, častimo.

Nek Bog bude naš Izvor i naša jedina Sigurnost. On u svojoj ruci drži našu sudbinu, našu budućnost, sve naše dane.

 

Molitva:

Oče Nebeski, hvala Ti što mi govoriš po svojoj Riječi i po svome Sinu, Isusu Kristu. Hvala Ti što me žarko voliš, držiš čvrsto svojom rukom i opominješ radi moje dobrobiti. Ja sam dionik tvoje naravi i zato odbijam razmišljati i ponašati se poput ovog svijeta. Ja sam Tvoje dijete i prepoznajem Te kao onoga koji je Bog nad svim. Slava i čast Tebi jedinom pripada zauvijek. Amen.

 

Meditacija

Premda nas pojam meditacija često podsjeća na istočnjačke duhovne prakse uronjavanja u sebe, stanje susreta sa svojim bićem, nekim božanstvom, svemirom ili pak put za shvaćanje apsoluta, Biblija taj pojam koristi kao izraz za razmišljanje, sanjarenje, zamišljanje, proučavanje, promišljanje ali i pričanje, govorenje, jadikovanje, pjevanje. Naš hrvatski prijevod Biblije najčešće koristi riječi razmišljati i govoriti.

PODIJELI ČLANAK