DETALJI NOVOSTI

15.09.2022.

Čija je budućnost?

Prijatelj mi neki dan kaže da se šokiran vratio iz Bruxellesa. Natpisi kao “Future is feminine” ili „Future is female“ salijetali su ga sa svih strana. Pita on mene: “Znaš li ti da je budućnost ženska?” Priznao sam da mi je to “prvi glas” i da ne nalazim u Bibliji da će budućnost biti bez muškaraca. Bi li zaista sve bilo bolje da svijetom vladaju žene? Sumnjam. Sve su to isprazne nedoumice u režiji duha ovog vremena i svijeta, plasirane putem manipulativnih medija. Nepravda se ne ispravlja novim nepravdama. Takva naknadna pamet i pravda servira se mladima kao politička korektnost, evolucijski korak, novo normalno. Misije su to nemoguće, ali zavodljive. Bog nas u sebi ujedinjuje i Riječ kaže da je “žena od čovjeka, a čovjek po ženi” (1. Korinćanima 11:11-12), jer podijeljeni ne mogu doći do istinskih vrijednosti ljubavi, braka i obitelji.

Sve više živimo virtualno, i svijet je naoko sve povezaniji, informiraniji. Može se lajkati pola svijeta bez ikakve obaveze, ispravljati povijesne nepravde smajlićima ili staviti palčić prema gore, to bar ništa ne košta. Zli uvijek izvrće i želi posvađati različitosti – da bi se svi poklonili njemu. Muškarce se feminizira, a žene “osnažuje”, jer kad su oboje izvan svoje prirode, lakše ih je “zavaditi i njima vladati”. Patrijarhat je prezren na Zapadu, ali ako netko snuje matrijarhat koji viri ispod skuta lažne proročice Izabele (1. Kraljevima 16:21), neka u trećem poglavlju Izaije čita što je snašlo Izrael. Bolno i poučno.

Isus uči o ravnopravnosti i oprostu. Pristranosti među vjernima ne smije biti (Galaćanima 3:28). A što je sa slobodom na koju se pozivamo? Naravno, ona je za sve ljude, ali neka je “na izgradnju, a ne izlika grijehu”, natjecanju i nametanju bilo rase, spola, ideologije, dobi itd. Isto su tako muško i žensko slobodni jedino kad se prihvaćaju i nadopunjuju u poštivanju, različitosti i ljubavi, u Kristu. O ovoj temi u poslanicama Efežanima i Kološanima ima naputaka za svakoga.

Billy Graham rekao je kako je “lik oca jedno od najmanje opjevanih, hvaljenih, a zapravo jedno od najjačih bogatstava društva”. Doista, već neko vrijeme pred očima nam se događa demontaža lika muškarca, oca u svijetu. Ne, nisu oni bili “povijesno bezgrešni”, ali danas su potrebniji više no ikada. Duh ovog vremena kroz svoje medije postepeno, ali smišljeno i uporno, muškarce prikazuje kao primitivce, šeprtlje, luzere, geekove, gayeve i slično. Nisu to više mladići koji obećavaju, dobro odgojeni da postanu glave obitelji, nositelji ideala i odgovornosti, zagovaratelji reda, rada i zasluga. Danas su mladi muškarci predstavljeni uglavnom kao nosači “sanduka pive” za razulareno druženje u svojoj pećini. Doista, ako su svijetu vrijednosti braka i obitelji relativne, tko bi se uopće za njih borio? Ako se svatko odlučuje za sebe, tko će preuzeti odgovornost za ikakvu zajednicu? Žene se ne poziva da se krase dobrim djelima, a muškarce danas tek rijetki pozivaju na odlučnost i požrtvovnost. Svi su pozvani na ugađanje sebi, ponos, tjelesnost. Posljedice su razorne u vidu sve rjeđih, pa sve klimavijih brakova, obitelji koje ostaju najčešće na leđima žena. Nažalost i neka djeca onih koji se nazivaju vjernicima odrastaju više uz poruku s ekrana, nego uz biblijsku pouku. Lajk na hejt, mute na block, follow i unfollow, prstići stalno hitro lete. Razgovara se najčešće tipkanjem, a ne “u psalmima ili hvalospjevima” (Efežanima 5:19), zar ne? Na ekranima lik muža i oca blijedi. Upravo dobar otac nedostaje mnogima – a Bog je Otac. Svijet i našoj mladeži sve ranije nudi čari ruganja, tračanja i svakog ponosa i tjelesnosti. Dečki su svedeni na vratolomije i neizostavni #sixpack, a djevojke na plesne selfy karikature. Novim Wingsicama se obećaje #girlpower da bi već sutra u cijelosti bile #empowered da vladaju dečkima. Uz puno #vjerujusebe na koncu će kao samodostatne i samosvjesne #wonderwoman spasiti svijet, ali od koga? Muškaraca? Zvuči to kao neki loš SF scenarij, ali mislim da u Bruxellesu znaju što promiču. Tako ni Božić više neće biti priča o Isusu, zar ne?

Neki su od ovdje navedenih hashtagova primamljivi i mnogi mladi doslovno se zapletu u neku društvenu mrežu. To je jedan od važnih razloga da roditelji trebaju imati pristup profilima svoje djece. Možemo se zavaravati i to blagonaklono pripisati nesmotrenosti ili samo nekoj fazi, ali djeca su nam povjerena od samoga Boga. Sačuvajmo ih od zabluda ovog svijeta, jer posijano brzo raste, a čupanje korova je kasnije puno teže. Crkva Isusa Krista nije mjesto za mačizam, ali niti za feminizam. Bog se ne mijenja, a On je stvorio ‘‘muško i žensko na svoju sliku“. Što god svijet propagirao, budućnost koja izostavlja jedno od njih dvoje ne vodi k Bogu.

 

Autor: K.C.

Fotografija: Miguel Bruna, Unsplash

PODIJELI ČLANAK