DETALJI NOVOSTI

09.10.2021.

Generacija budućnosti

Vrijeme u kojem živimo je prolazno vrijeme u kojem niču različite generacije i svaka je karakteristična po jedinstvenim obilježjima. Oni koji se bave proučavanjem kultura i civilizacija tvrde da u današnje vrijeme nastupa instant generacija koja je okružena modernom tehnologijom, konzumerizmom, instant zadovoljstvima, instant informacijama, instant komunikacijom i instant zaradom. Stručnjaci tvrde da sposobnosti i mogućnosti koje posjeduje nova generacija daju naslutiti, da će iz takve generacije iznjedriti veliki broj budućih znanstvenika, istraživača, stručnjaka koji će uz pomoć tehnologije svijet oblikovati onako kako oni to žele. Za takvu generaciju koja živi u umreženom svijetu gdje brzi razvoj tehnologije omogućuje dostupnije informacije, a svijet nudi kao na dlanu, stručnjaci tvrde da će, u usporedbi s prethodnim generacijama, biti tolerantnija, otvorenija, solidarnija i spremnija prihvaćati različitosti. Dostupnost, lakoća otkrivanja i dobivanja informacija, upoznavanja i umrežavanja dobra je podloga za razvijanje svijesti o drugima, za širenje vidika, za shvaćanje multikulturalnog i otvorenog društva, kažu stručnjaci. No što to, zapravo, znači u ogledalu Božje Riječi?

Ako gledamo svoje domove realnim očima, djeca su danas izložena tehnologiji i raznoraznim uređajima uz pomoć kojih imaju brži i lakši pristup širokom spektru informacija koje mogu duhovno izrazito loše utjecati na djecu. Roditelji su prezaposleni ili žive svoj život, a djeci kupuju razne tehnološke igračke kako bi bili u rangu s drugom djecom ili u toku s tehnološkim postignućima. Današnje vrijeme stavlja roditelje pod pritisak i diktira im da u svoju djecu ulažu što više materijalno, financijski i tehnološki, kako bi njihova budućnost bila zadovoljavajuća, financijski i materijalno osigurana. Stoga mnoga djeca već vrlo rano imaju mobitel, televizor u svojoj sobi, uređaj za igranje igrica, pristup Internetu, profile na društvenim mrežama, Youtube kanal i sl. Roditelji upadaju u zamku razvitka i napretka svog djeteta i izlažu ga svemu onome što djetetu može u krivom smjeru oblikovati razmišljanje, stavove, vjerovanje, karakter i budućnost. Riječ Božja kaže da „narod gine jer nema znanja“ (Hošea 4:6). Danas imamo napretek svjetskog znanja što izvire iz svih mogućih uređaja koji su poput pupčane vrpce povezana s našom djecom i „hrane“ ih svjetskim znanjem. No znanje na koje nas Bog poziva je znanje o Njegovoj volji, a koje se nalazi u Bibliji. Roditelji imaju veliku odgovornost ne praviti kompromis sa znanjem ovoga svijeta, već izgrađivati svoje dijete Božjom Riječju.

Upravo Biblija spominje da će u posljednja vremena ‘‘ljudi biti samoživi, lakomi, umišljeni, oholi, psovači, nepokorni roditeljima, nezahvalni, bezvjernici, bez ljubavi, nepomirljivi, klevetnici, razuzdani, neotesani, neprijatelji dobra, izdajnici, naprasiti, bahati, ljubitelji požude umjesto ljubitelji Boga. Oni će sačuvati vanjski oblik pobožnosti iako su se odrekli njezine sile“ (2. Timoteju 3:1-5). Da bi se pojavila takva generacija potrebna je velika količina dostupnog znanja i informacija o odgoju, životu i duhovnosti koje će ju oblikovati u takve ljude, a današnja tehnologija to upravo i omogućuje. I sama sam kao roditelj bila pod pritiskom svih tih modernih uređaja i dozvolila sam puno toga svojoj djeci. No umjesto napretka u djeci sam vidjela navedene stihove koji govore o bezbožnoj generaciji.

Ugasimo uređaje svijeta koji u našu djecu „trpaju“ znanje koje nije od Boga! Birajmo i kontrolirajmo sadržaje koje će naša djeca gledati! Promatrajmo svoju djecu i njihove darove, razgovarajmo, igrajmo se s njima i družimo se, molimo za njih i s njima, čitajmo im odabrana štiva i s njima gledajmo odabrane i edukativne crtiće i emisije! Čitajmo zajedno Riječ Božju i upućujmo ih na to da svijet prolazi, a Bog ostaje „isti jučer, danas i zauvijek“! Samo tako ćemo vidjeti silnu Božju generaciju opremljenu za Božje djelo.

 

Autorica: Snježana Budanec

PODIJELI ČLANAK