DETALJI NOVOSTI

21.09.2008.

Evolucija Anglikanske Crkve

Crkva Engleske je dio svoje Internet stranice posvetila 200-toj godišnjici rođenja Charles Darwina. U tekstu velečasnog Malcolm Browna, anglikanska je crkva vlastito protivljenje teoriji evolucije usporedila s greškom osude Galilea za tvrdnju da se Zemlja okreće oko Sunca, a sve pod naslovom „Dobra religija treba dobru znanost.“ Religije se žure prikazati dobrim prijateljima znanstvenika koje su nekad spaljivali, mučili ili bar ismijavali.

Vatikan se kroz izjave kardinala Paula Pouparda Darwinu ispričao još prije par godina. Englezi i Amerikanci se u zadnje vrijeme ispričavaju za mnogo povijesnih nepravdi i zabluda. Osim isprika Indijancima, obojenima za sustav ropstva sada se krenulo i u isprike zbog vlastitih vjerskih zabluda. Ipak ova posljednja mi zvuči smiješno, jer se Crkva Engleske ispričava se Darwinu osobno, dakle Darwinu koji je već neko vrijeme mrtav. U pozadini ove isprike je zapravo tiha bitka koja se vodi oko mogućnosti da se uz evoluciju u školama u Britaniji i Americi podučava i postanak po Bibliji. Liberali dviju „najslobodnijih“ zemalja svijeta čine sve da se Biblija zadrži van škola, a da se političari koji vjeruju u Boga i Bibliju prikažu u što lošijem svjetlu. Primjer toga je i republikanska kandidatkinja za pod-predsjednika SAD-a.

Jedan je komentar na ispriku Darwinu, kojega je napisao Lenny Moore iz SAD-a (na online verziji engleskog časopisa Daily Mail) pogodio točno u srž: „Potpuno nevjerojatno mi je kako jedna Kršćanska crkva može prihvatiti teoriju koja je precizno dizajnirana da objasni kako smo mi došli gdje smo danas bez Božanskog Stvoritelja. Ako je crkva uistinu prihvatila takvu teoriju, onda bi trebala zatvoriti svoja vrata. Smrt, kako ta teorija objašnjava, nije rezultat grijeha, već je dio evolucije života. I prema tome nema potrebe za Spasiteljem (pa ni za crkvom).“

Anglikanska Crkva je ispriku Malcom Browna doduše ispreplela s pomirljivim tumačenjima Darwina kao znanstvenika koji je nekad bio vjernik, pa kasnije u svom životu pao u nevjeru. Meni je pak nevjerojatno da neka kršćanska crkva može uzvisivati učenja čovjeka koji je sam o svojoj vjeri napisao ovo: „Ali meni je to sve teže i teže, da sa slobodoumljem koje je dano mojoj mašti, izmišljam dokaze koji bi me trebali uvjeriti (u postojanje Boga). I stoga se nevjera sasvim polako i sporo potkradala u meni, i na kraju me obuzela u cijelosti.“

Ljudi vrlo često i vrlo lako padaju u zamku svoje vlastite pameti. Duh Sveti je među nama s predivnim darom da nam objasni, pojasni i pomogne shvatiti Božju Riječ, da nam pomogne živjeti u njoj. A ljudi, ne samo da troše nevjerojatne količine vremena da pametuju o Riječi, već joj se sve češće i sve jače u svom umovanju protive, i prozivaju određene dijelove Biblije kao manje važnima ili nebitnima.

Ugaoni kamen svega stvorenoga, Isus, je više puta potvrdio autoritet i istinitost cjelokupne Božje Riječi, pa i uloge Boga u nastanku čovjeka. ‘Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih …“ kaže upravo Isus (Matej 19:4-5) pozivajući se na Stari Zavjet (Postanak 1:27). On je kazao: „Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.“ (Matej 5:18)

Čovjek nije igra slučajnosti, kombinacija materija koja je kroz samo-razvoj evoluirala. Bog je stvorio prvog i učestvuje u stvaranju i održavanju na životu svakog ikad živućeg bića, pa i čovjeka.

 

Autor: I. B.

PODIJELI ČLANAK