DETALJI NOVOSTI

03.08.2015.

Glazba nije ključna za obožavanje

Četiri načina kako obožavati Boga u svakodnevnom životu.

Nikada neću zaboraviti kada nam je naša učiteljica u Nedjeljnoj školi rekla da ćemo cijelu vječnost provesti obožavajući Boga. Razred pun sedmogodišnjaka koji su se samo htjeli igrati nije uzvratio istom radošću koja je isijavala iz njezina lica.

“Mislite, pjevat ćemo?” pitao sam. “Da!” radosno je uskliknula. “Slavit ćemo Boga zauvijek.” Kimnuo sam glavom u slaganju, ali nisam si mogao pomoći da ne mislim da to više zvuči kao pakao nego raj.

Uistinu vjerujem da smo stvoreni da obožavamo, ali se nadam da to ne znači samo neprestano slavljenje. Pjevanje je zabavno možda 20 minuta ili tako nešto – sat vremena najviše – no, što je s ostatkom od 10 080 minuta tjedno? Ako smo stvoreni da obožavamo, onda sigurno nismo pozvani samo pjevati par minuta nedjeljom ujutro.

Obožavanje je u svojoj biti pripisivanje vrijednosti Bogu, i, zapravo, postoji mnogo različitih načina na koje trebamo obožavati Boga:

 

Obožavanje kroz poslušnost

Ako je Bog Stvoritelj, a mi stvorenja, onda On zna što je najbolje za nas. Ako On zna što je najbolje, onda mu ne dajemo nikakvu vrijednost ako kažemo: “Hvala na savjetu, Bože, ali ovo ću ja srediti. Zapravo sam pronašao još bolji način.”

Poslušnost Bogu pripisuje Mu vrijednost. Kao i kod pjevanja, cilj je iskrena poslušnost; sreća koja proizlazi iznutra, iz činjenja Božje volje. Bog kaže Izraelu: “Budući da nisi htio služiti Jahvi, Bogu svome, vesela i radosna srca … služit ćeš neprijatelju svojemu” (Ponovljeni zakon 28:47-48). Izraelci su bili kažnjeni jer nisu služili Bogu s radošću.

Kada obožavamo Boga na način da prikazujemo Njegov karakter i Njegovu slavu, tada Ga uistinu obožavamo.

No što kada nam se ne da biti poslušan? Svi imamo takvih trenutaka. Znam da je Bog dobar, znam da bih Mu trebao/trebala biti poslušan/poslušna i znam da će grijeh donijeti trenutačno zadovoljstvo, ali će mi na kraju više naštetiti. Pa zašto to onda radim? Zašto ne želim češće biti poslušan/poslušna Bogu?

Ne znam imam li bolji odgovor od tog da naša tjelesna narav ponekad guši našu želju da služimo Bogu. No, svejedno Mu trebamo biti poslušni – čak i kad nam se ne da. Trebamo voljeti, služiti, opraštati onima koji nam iznova čine zlo. Nemojte čekati da vas obuzme neki osjećaj jer možda nikada neće. Ponekad – i ovo je ključno – radost proizlazi iz djela poslušnosti, čak iako im ne prethodi.

 

Obožavanje kroz rad

Bog nas je stvorio da radimo. Prva zapovijed koju je dao čovječanstvu bila je: “Načinimo čovjeka … da bude gospodar” svoj zemlji (Postanak 1:26). Gospodariti nad svom zemljom krovni je pojam za sve što radimo, uključujući naš posao. No, posao nije bio stvoren kako bi bio težak, žalostan teret.

Obožavamo Boga kada radimo na način koji pokazuje Njegov karakter i Njegovu slavu. To znači da bi naš rad trebao biti pun integriteta i vjernosti. “Što god činite, činite od sveg srca kao Gospodinu, a ne ljudima” (Kološanima 3:23).

Radišan, pokoran, radostan i kreativan radnik, koji radi u klanjanju svojem Stvoritelju, pridaje Bogu veliku vrijednost.

 

Obožavanje kroz stvaranje

Bog nas nije stvorio na svoju sliku kako bismo postali roboti – bezumni proizvođači. U vremenu kada se slave postignuća i produktivnost, trebamo se sjetiti da nas je Bog stvorio da budemo kreativni, a ne samo produktivni. (Ovo se dvoje, naravno, međusobno ne isključuje.) Bog. Bog je kreativan; to je temelj onoga što On jest. Tako smo i mi, kao nositelji Njegove slike, kreativni. Takvima nas je Bog isprogramirao. Kada stvaramo, odražavamo Boga – i time Mu pridajemo veliku vrijednost.

Bog je kreativan; to je temelj onoga što On jest. Tako smo i mi, kao nositelji Njegove slike, kreativni. Kada stvaramo, odražavamo Boga.

Obožavanje kroz kreativnost širi se na sva područja života . Uvjeren sam da smo svi po prirodi kreativni. Biti kreativan više je od samog stvaranja umjetničkih djela. To se širi na bilo koje područje života gdje uzmete nešto stvoreno i poboljšate to ili učinite ljepšim. Raditi s drvetom, automobilima, riječima – sve je ovo moguće samo zato što posjedujemo Božju sliku zbog koje smo kreativni.

Nemojte prestati obožavati kako biste bili kreativni. Obožavajte Boga svojom kreativnošću.

 

Obožavanje kroz igru

Dobivate li pravu sliku? Možete li vidjeti kako se snježna kugla kotrlja? Jednom kad shvatite što je uistinu obožavanje, u tren ćete oka ispuniti tih 10 080 minuta tjedno ugodnim djelima obožavanja. Čak i sportovi, hobiji, vježbanje ili smijeh s prijateljima može biti put k pripisivanju slave Bogu.

Uzmite za primjer smijeh. Jeste li ikada razmišljali o smijanju kao o duhovnoj aktivnosti? Naravno, to ovisi o tome što Vas je nasmijalo. Ima mnogo grešnih stvari koje mogu nasmijati određene ljude, no smijeh je sam po sebi dobra stvar. Nije samo neutralan – niti ispravan niti neispravan – već je zapravo odraz Boga.

Razmislite o tome. Smijeh je dobar za vas. Mnogi su zapisi mentalnih i psiholoških koristi smijeha. Smijanje smanjuje tjeskobu i depresiju te može produljiti život. Smijeh je dio Božjeg stvorenja – koje je nekoliko puta u Postanku ocijenjeno kao “dobro” – i stvoren je s razlogom. Smijeh daje vrijednost Bogu time što uživamo u Njegovom daru.

I to se odnosi na sva područja života. Bog želi da uživamo u Njegovom daru stvaranja te, kada uživamo u tome na ispravan način, pripisujemo vrijednost našem Stvoritelju.

Bog nas je stvorio da trčimo, plivamo, planinarimo, radimo, jedemo, pjevamo, crtamo, smijemo se. Ti su nam darovi dani. Kada ih ne koristimo onoliko koliko možemo, propuštamo dati svojem Stvoritelju vrijednost. Kada ih koristimo i uživamo koristeći ih, objavljujemo svijetu, samima sebi i Bogu da je On uistinu Otac koji kaže da jest. No, moramo ih koristiti na način na koji su stvoreni da se koriste. U protivnom nam ti darovi mogu ukrasti radost i uništiti našu dušu. Najgore od svega, propuštamo dati vrijednost našem Stvoritelju.

 

Autor: Preston Sprinkle

Prevela Ivona Bilušić

Izvor: Relevant Magazine

PODIJELI ČLANAK