DETALJI NOVOSTI

19.06.2023.

Miqedem – novi zvuk slavljenja Boga

Unazad gotovo deset godina, pojavio se ovaj judeokršćanski bend čije ime u prijevodu s hebrejskog znači “od davnina”. Možda će se netko pitati, zašto baš taj naziv za bend. Osobno vjerujem da je vrlo prikladan, jer Miqedem uglazbljuje biblijske tekstove, a oni su – od davnina.

Ubrzo nakon što su objavili svoj prvi album, počeli su dobivati pozive iz cijelog svijeta. Mnogi su htjeli uživo čuti taj novi zvuk slavljenja Boga. Njihova je glazba zanimljiva mješavina indie rocka, tipičnog izraelskog narodnog glazbenog izričaja, s detaljima pop, rock i country glazbe. Pitate se, kako to može ići zajedno, kako to može zvučati ugodno ljudima, Bogu?

Iznenadili biste se koliko je ta glazba lijepa i puna skladnih ritmova, tonova i vokala… sve što trebate napraviti je potražiti ih na YouTubeu i poslušati taj prekrasan novi stari zvuk s Istoka.

Miqedem je dosad objavio tri albuma. Treći album koji je izašao u veljači ove godine, zove se Eshkona, što znači “odmorit ću se”; kao stih iz pjesme Ever kayona (krila golubice). Taj je album nastao u vrijeme covid–19 pandemije, i jedan od autora glazbe je rekao da su ovaj put napravili osjetno drugačiji album, jer su u pitanju pjesme većinom polaganijeg ritma. Kao da smo tim pjesmama polaganog ritma htjeli umiriti sebe, rekao je jedan od osnivača benda. Još je jedna specifičnost njihovog najnovijeg albuma: ovaj put su žanrovski malo “dosljedniji”.

Na sva tri albuma mogu se čuti, za naše podneblje, nepoznati instrumenti koje svira jedan član ovog benda, multiinstrumentalist i jedan od vokala, Yaron Cherniak. To su Tar, Saz, Hurdy Gurdy, Kretska Lira. Specifičan i raskošan zvuk tih instrumenata je nešto zbog kojeg ćete se rado vraćati slavljenju Boga uz pjesme grupe Miqedem. Tekstovi na prethodnim albumima su uglavnom znatno kraći, ali ovdje su u nekim glazbenim brojevima, otpjevali cijeli tekst Psalma.

Članovi benda Miqedem su još i Jamie Hilsden, pjevač i gitarist, sin pastora Waynea Hilsdena, koji je 1983 došao u Izrael, u Jeruzalem i pokrenuo crkvu King of kings Community. Jamie je 1999. osnovao svoj prvi bend, Man Alive. Žanr glazbe koji je taj bend izvodio je punk rock. Nakon tog, osnovao je Band from The Land, koji se sad zove Miqedem.

Pjevačica Shai Sol Haver je mlada glazbenica iz Ashdoda, čiji su roditelji rođeni u Izraelu, takozvani Sabri. Kad je imala dvadeset i jednu godinu, nastupala je u TV emisiji “The Next Star”, u kojoj je o sebi rekla da je Mesijanska Židovka, i time zbunila sve prisutne. To je ujedno i bila prilika da govori o svojoj vjeri u Ješuu (Isusa Krista). U tom natjecanju je dobila zlatni gumb, jer se žiriju svidio njen originalni stil. Svira gitaru, perkusije, klavir, bongose, konge i darbuku (turski bubanj), prvi instrument koji je naučila svirati. Zajedno sa Jamiem i Yaronom bira biblijske retke, piše glazbu i aranžmane za pjesme. Od svih članova benda, ona jedina ima solo album.

Vadym Sokolyk je bas gitarist iz Ukrajine, koji već neko vrijeme živi u Izraelu. Čest je gost na koncertima i jedne grupe izvođača judeokršćanske glazbe, koja se zove Solu Israel. Gabriel Gabi Elbaz je rođen u Francuskoj, a kad je bio dijete, njegovi su roditelji odlučili emigrirati u Izrael. Od malih nogu svira bubnjeve, a bio je izložen afričkom i bliskoistočnom glazbenom izričaju sav svoj život. On je studijski bubnjar, čest gost na albumima i koncertima mnogih izvođača judeokršćanske glazbe.

Miqedem kao band i pojedinci, rado surađuju i s drugim poznatim kršćanskim glazbenicima, poput Paula Wilbura, Joshue Aarona, Don Moena, Aarona Shusta, Shila Ben Hoda i Solu Israel, Sarah Liberman, i drugih, i s kršćanskim organizacijama koje, među ostalim, rade evangelizacijske koncerte, poput MJAI (Messianic Jewish Alliance of Israel), FIRM (Felowship of Israel Related Ministries), One For Israel i dr. Neke njihove pjesme i članove ćete čuti/vidjeti na koncertima Praises of Israel i Praises to Our God (2, 3, 4, 5).

Psalmist nas u više navrata poziva da slavimo Boga pjesmom novom, a vjerujem i zvukom novim. Miqedem ima taj novi zvuk – uživajte u slavljenju.

 

Autorica: A. K.

Fotografija: Marcus Neto, Unsplash

PODIJELI ČLANAK