DETALJI NOVOSTI

19.01.2014.

Izbavitelji iliti kršćani

Htio, ne htio …s djetetom se zacijelo nagledaš puno crtića 🙂 S vremenom dođeš do zaključka da su svi oni vrlo slične radnje i likova. Ippaaakkk …ima jedan crtić koji mi je i danas pred očima, jer sam stekao dojam da zapravo dobro opisuje dobar dio nanovorođenih kršćana. Ma, je li to moguće?

“Incredibles” iliti kako je prevedeno kod nas “Izbavitelji” su naravno superjunaci. Oh, no again? Da, ali ovaj put u neobičnoj ulozi. Naime, oni jesu različiti od rođenja i njihove moći ih čine takvima. Svatko ima neki svoj “talent”, ali s vremenom …svijet ih optužuje za nered koji stvaraju i tjera ih na margine društva, u anonimnost. Hm, mislim si, pa i kršćani su posebni, po darovima/plodovima, kakve su dobili nanovorođenjem i ustrajnošću u življenju vjere. Kršćani imaju mandat pomiriti svijet s Bogom, ali ispadaju “troublemakeri” i svijet ih više nego jednom uvjerava da ‘moze bez njih i bez Boga’, da “nije fino toliko često spominjati Isusa ili vikati Haleluja”. Što imamo za posljedicu? Doista i mnogi nanovorođeni kršćani kriju svoju vjeru, pa dok su u svijetu postaju anonimni i frustrirani…a Bogu pjevaju nedjeljom. Da se razumijemo, Izbavitelj je jedan – Isus Krist. Njegova djeca tek dopunjuju djelo koje je on započeo, po njegovoj milosti i vodstvu Duha Svetoga i doista, i danas svijet treba ‘izbavljenje’, a ne glumce, umišljenike i šarlatane, naučnike ili vidovnjake.

Zanimljiva poveznica. Obitelj “posebnih” je dobila nalog od svijeta: “potpuna obustav herojskog rada’, jer ‘vrijeme je da postanu bez identiteta’. Umjesto spašavanja nezahvalnih ljudi …tata sada radi u osiguravajućem društvu. Reklo bi se “mir i sigurnost”, prava mantra posljednjeg doba. Mama je domaćica i muku muči s dvoje djece, dok podiže treće …ipak, to ne može tako ostati, zar ne? Ne može se sakriti Grad na gori. Izbavitelji idu u još jednu misiju, a ukoliko niste gledali crtić – nadoknadite. Predivna priča o obitelji u kojoj svatko ima svoju posebnu ulogu, o neprijatelju koji je zapravo neposlušno dijete stasalo u buntovnog, beskrupoloznog i bolesno ambicioznog dječaka koji prijeti svijetu. Lucifer? E, pa taj dečko se svojski trudi ugurati u ekipu otkupitelja, pa se čak tako i predstavlja. Do sada smo svi već naučili da Anti-Krist nije samo “protiv”, već i “kao” Krist, zar ne ? Sukob je neizbježan i dobro pobjeđuje, kao uostalom u većini crtića.Kršćani, Izbavitelji …mogu li se oduprijeti guranju na margine ovoga svijeta ? Mogu li biti različiti I hrabri to pokazati ? Naravno, pa u nama je duh onoga koji je pobijedio svijet ! Ohrabrite se, jer stižu doista vremena u kojima će oni koji žive vjeru biti opet “kamen spoticanja”, da se proslavi Onaj koji dolazi!

 

Autor: Kristijan Cerin

PODIJELI ČLANAK