DETALJI NOVOSTI

30.04.2020.

Kojim putem ići?

‘‘Pazite sad, vi koji govorite: ‘‘Danas ili sutra poći ćemo u ovaj ili onaj grad, ondje ćemo provesti jednu godinu, trgovati i steći blago“, vi takvi koji ne znate što će biti sutra! Pa što je vaš život? Vi ste dim koji se čas pokaže i zatim nestane. Mjesto da govorite: ‘‘Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i činit ćemo ovo ili ono“, vi se sad razbacujete svojim ispraznim govorima. Svako je razbacivanje te vrste zlo.“ (Jakovljeva 4:13-16)

Ovaj odlomak iz Svetog Pisma nosi u sebi vrlo ozbiljnu notu, upozorava nas i skreće našu pozornost na ono što je stvarno, na ono što je istinito, na ono što je bitno i uistinu važno.

Izjava: ‘’Pazite sad!’’, ne sadrži baš neke mlake riječi. Takve se riječi upućuju kada nekoga želimo opomenuti i ukazati mu na neku prijetnju ili moguću opasnost. Izrečena opomena te vrste poziv je na otriježnjenje i budnost. Većina nas je puna različitih zamisli i planova koji nam mogu izgledati dobro i lijepo. Dok pravimo svoje planove zvuče nam obećavajuće i s garancijom našeg velikog dobitka i zadovoljstva, no istovremeno možemo biti tako daleko od Božjih savršenih nauma za nas. Mudre izreke nas savjetuju i govore nam: ‘‘Neki se put čovjeku učini prav, a svršetak su mu putovi smrti.“ (Izreke14:12). Bog je za nas i želi nam najbolje jer je dobar Otac. Zato nas želi prodrmati i pozvati nas da razmotrimo svoje odluke i usmjerenje svojih života.

Ne trebamo zakoračiti u krajnost i pitati Gospodina za beznačajne i nevažne sitnice: ‘’Što ću obući, koje boje auto ću kupiti, što ću danas kuhati?’’. Postupajući tako samo se zaplićemo u superduhovnost. S druge strane, za ono što je bitno i od životne važnosti: u kojem gradu trebam živjeti, koji posao raditi, za koga se oženiti ili udati – za to itekako trebamo tražiti Gospodina i Njegovo vodstvo i savjet! Koliko je samo važno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i raditi pravu stvar – Bogu ugodnu i u skladu s Njegovom voljom!

Kao što nas Sveto Pismo ovdje upozorava: uistinu ne znamo što će biti sutra! Iako nam to svakodnevno svjedoče brojni događaji: iznenadne smrti, globalne promjene, gubitak poslova, neočekivane bolesti, prekinuti odnosi, izdaje, razočaranja… još uvijek nekako mislimo kako su naši životi u našoj kontroli?! Ali to jednostavno nije istina, nemojmo se zavaravati! Naprotiv, suočimo se sa stvarnošću i priznajmo sami sebi kako stvari uistinu stoje! Kada ćemo već jednom shvatiti koliko smo ništavni i prolazni? Kada ćemo prihvatiti da nam život izmiče poput pijeska kroz prste? Kada ćemo se pokloniti pred Bogom koji svemu daje životni dah i koji je Početak i Kraj svega?! Ne živimo kao bezumnici (još snažniji izraz bio bi luđaci) kojima Biblija naziva one koji žive kao da Boga nema ili kao da On nije Tvorac i Gospodar svega!

Zanimljivo je da je ovo upozorenje upućeno vjernicima – onima koji se smatraju da pripadaju Bogu. Za one koji vjeruju i slijede Krista život na Zemlji ne bi trebao biti samo putovanje u raj, nego ostvarenje Božje volje za Njegovu Crkvu i druge ljude. Bog nas poziva da Mu se vratimo i tražimo Njegovo lice, da tražimo Njegove misli i puteve koji su iznad naših misli i puteva. ‘’Ako Gospodin htjedne.’’ Postoji Božja volja i Božji naum za svakog od nas i Bog nam ih želi objaviti. Isus je svoje učenike učio moliti i naložio im je da mole za Božju volju, također ih je učio da trebaju moliti, kucati i tražiti. (Matej 6,7) Sve te smjernice jesu poticaj i jamstvo da nećemo ostati ‘‘praznih ruku“ pred Gospodinom. Ako tako postupimo primit ćemo odgovor na molbe iz naših srca. No, stvar je usmjerenja! ‘‘Furamo li neki svoj film“, živimo li svoje živote na svoj način ili smo zaista okrenuti prema Onome od koga, po kome i za koga je sve?

Probudimo se i razmislimo o našim životima. Bog je Bog! Sjetimo se: svatko od nas je dragocjen i od velike je vrijednosti jer je Bog platio neizmjernu cijenu za nas – životom svoga Jedinorođenoga Sina. Iako nas Bog silno voli, ako smo odvojeni od Njega, osuđeni smo na propast, na isprazne i plitke živote bez smisla, na vječno besciljno lutanje. Bez Boga mi smo kao dim koji se u jednom trenutku pokaže, a zatim nestane; kao trava smo i cvijet koji su danas tu, a sutra uvenu i više ih nema.

Otrijeznimo se i vratimo Gospodinu! Samo On je naša Nada, samo On je naše Ostvarenje, naš Put, Istina i Život.

 

Autorica: Paola Starčić

PODIJELI ČLANAK