DETALJI NOVOSTI

23.09.2015.

Ljubav – najviši cilj

Za svaki ljudski izum postoje određeni uvjeti koji trebaju biti ispunjeni kako bi on postigao svoju najvažniju funkciju. Kako bi automobil dosegao svoje najbolje performanse, moramo mu ugrijati motor najprije vozeći sporo u nižim brzinama, pogotovo za zimskih jutara. Ako neprestano naprežemo motor, puno ćemo brže istrošiti automobil. Ako u auto stavimo razrijeđeni benzin, uništit ćemo motor. Kada je Bog stvorio čovjeka, stvorio je određene uvjete kako bi sve osobine njegova duha, duše i tijela doveo do njihova punog potencijala. Ljudi su stvoreni da funkcioniraju u ljubavi.

Kada dopustimo mislima i djelima koje nisu u ljubavi da dominiraju našim životima, naša se fizička tijela brže istroše pod naporom te postajemo skloni bolestima. Naši umovi ne mogu jasno razmišljati kada smo ispunjeni mržnjom ili ljutnjom. Nastavnici su otkrili da atmosfera ljubavi, mira i radosti najviše potiče brzo učenje. Djeca uče brže i upijaju više znanja kada su voljena. “Sporije kopčanje” kod djece ponekad može biti simptom manjka ljubavi.

Svaka osoba koja živi na ovoj planeti ima postavljene ciljeve. Neki od njih za cilj postavljaju osobno zadovoljstvo, drugi materijalni dobitak i slavu. Svi ovi neće doživjeti puninu zadovoljstva u životu. Samo će oni koji su za svoje živote postavili cilj da vole i Boga i druge ljude doživjeti zadovoljstvo za vrijeme ovog života. Isus je rekao da su ovo najveće zapovijedi (Matej 22:37-40). Trebali bismo postaviti kao cilj u svome životu da volimo Boga i da volimo druge ljude.

Isus nam nije samo rekao da držimo te zapovijedi kada je govorio farizejima o tome kako te dvije zapovijedi obuhvaćaju sav zakon i Proroke (Matej 22:40). On je došao kako bi nam pokazao te dvije zapovijedi u drugom svjetlu. Rekao je svojim učenicima da vole jedan drugoga kako je On volio njih (Ivan 13:34). U Novom savezu, nije nam rečeno samo da volimo jedni druge kao svoje bližnje već onako kako nas je Isus volio. Ovo nadilazi to da volimo jedni druge prijateljskom ljubavi. To znači da trebamo biti voljni položiti svoje živote jedni za druge (1. Ivanova 3:16).

Ne mislim da bi mnogo kršćana moglo iskreno reći da bi položili svoj život za svoju braću i sestre. Svatko je od nas najčešće prezauzet vlastitim životom da bi razmišljao o polaganju života za druge. Ipak, baš u tom području Bog kaže da ako čovjek ne izgubi svoj vlastiti život zbog Njega, neće ga ni pronaći (Matej 16:25). Ako naša motivacija i naši ciljevi nisu za boljitak i dobro naših bližnjih, nećemo moći pronaći svoje mjesto u Njegovoj volji. Njegova je volja za svaki ljudski život uvijek podrazumijevala i dobro za druge. Ovo je Božja ljubav koja je pokazana svakome od nas. Ista ljubav Božja mora prožeti naše živote tako da imamo iste ciljeve koje Bog ima za svako svoje stvorenje.

 

Autor: Johann Melchizedek Peter

Prevela: Ivona Bilušić

PODIJELI ČLANAK