DETALJI NOVOSTI

04.09.2019.

Neprijatelji u obećanoj zemlji

‘’Ovo su narodi koje je Jahve pustio da ostanu kako bi njima iskušavao sinove Izraelove, sve one koji ne iskusiše ratova kanaanskih. Bijaše to samo na korist pokoljenjima sinova Izraelovih da nauče vještinu ratovanja – barem oni koji nisu iskusili prijašnjih ratova: ostade pet knezova filistejskih i svi Kanaanci, Sidonci i Hivijci, koji su živjeli na gori Libanonu od gore Baal-Hermona do ulaza u Hamat. Oni su poslužili da se iskuša Izrael: da bi se vidjelo hoće li se držati zapovijedi što ih je Jahve preko Mojsija dao njihovim ocima.’’ (Suci 3:1-4)

Iz teksta uočavamo kako Bog nije potpuno uništio Izraelove neprijatelje. Jedan od razloga je u tome što je Bog tako iskušavao svoj narod. Želio je vidjeti hoće li ostati vjerni svom Bogu, hoće li postupiti u skladu s njegovom riječi ili će ići svojim putem i štovati idole. Bog je također ostavio njihove neprijatelje kako bi se Izraelci naučili ratovati. To nije bila Jošuina generacija koja je osvojila Kanaan, pa oni nisu znali rukovati oružjem. Jedino što su poznavali jesu mir, blagostanje, jelo i piće, što ih je i dovelo k idolima.

Ovo je pouka svima nama. Ako ima stvari koje još uvijek nisi riješio i pitaš se zašto uvijek padneš na istim stvarima i zašto su neprijatelji oko tebe – imam odgovor. Bog želi vidjeti koliko ga voliš, koliko mu vjeruješ. Možeš mu vjerovati jer Bog te uči i trenira kroz borbu. Bog želi da se boriš protiv neprijatelja, onih koji te najviše zastrašuju, od kojih bježiš cijeli život, i sada te ne puštaju iako si u obećanoj zemlji. Bog te sprema za rat koji je puno veći od tvoje trenutne borbe. Jednom kada pobijediš svog neprijatelja, đavao će izgubiti veliko uporište. Ti ćeš narasti, osnažiti, ojačati. Vidjet ćeš koja sila je u tebi, shvatit ćeš snagu Lava iz Judina plemena i koliki autoritet se krije iza imena Isus.

 

Autor: Drago Rudan

PODIJELI ČLANAK