DETALJI NOVOSTI

21.02.2017.

Novo srce

“Neki čovjek je imao dva sina. I mlađi od njih reče ocu: ‘Oče, daj mi dio imetka koji mi pripada’. I razdijeli im imanje. I nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje rasu svoj imetak živeći razvratno. A kad potroši sve, nasta golema glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se uz jednog od građana one zemlje. I on ga posla na svoja polja pasti svinje. I želio je svoj trbuh napuniti rogačima koje su jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. A došavši k sebi, reče: ‘Koliki najamnici oca mojega obiluju kruhom, a ja umirem od gladi! Ustat ću, poći k svojemu ocu i reći mu: Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom i nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika’. Usta i pođe k svojemu ocu. A dok je još bio daleko, ugleda ga otac njegov i sažali se; potrča i pade mu oko vrata, i izljubi ga. A sin mu reče: ‘Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom i nisam više dostojan zvati se sinom tvojim’. A otac reče slugama svojim: ‘Iznesite najbolju haljinu i odjenite ga! I stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite pa da se najedemo i proveselimo jer mi ovaj sin bijaše mrtav i oživje, i izgubljen bijaše i nađe se!’ I počeše se veseliti. A njegov stariji sin bijaše u polju. I kako se, dolazeći, približi kući, začu svirku i ples pa dozva jednog od slugu te se raspitivaše što je to. A on mu reče: ‘Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla ugojeno tele što ga zdrava dočeka’. A on se rasrdi i ne htijaše ući. Otac mu tada izađe i stane ga zaklinjati. A on, odgovorivši, reče ocu: ‘Evo, tolike godine ti služim i nikada ne prekrših zapovijed tvoju, a meni nikada ne dade ni jareta da se proveselim sa svojim prijateljima.
A kad ti dođe ovaj sin koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla tele ugojeno’. A on mu reče: ‘Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve je moje tvoje. No trebalo se proveseliti i poradovati jer ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje, i izgubljen bijaše i nađe se!'” (Luka 15:11-32)

Ovo je Isusova usporedba o Božjoj djeci.

Često nas naše slabosti dovedu pred dva izbora i to je ujedno i slika naše generacije:

  • Uzeti stvari u svoje ruke
  • Ostati i gunđati

Oba su izbora kriva. Jer problem se nalazi u našem srcu. Mlađi sin imao je neovisno srce, dok je stariji bio okovan strahom i legalizmom. Obojicu je stanje njihovog srca dovelo u probleme, izokrenuvši im pravo stanje stvari.

Istina je ovo; Nebeski Otac nas želi blizu sebe.

Neovisni, odlutali sinovi, dođite nazad k Ocu! Legalistični sinovi, okovani strahom i osudom, postoji sloboda u Očevom zagrljaju!

Mi se često spotaknemo o ljude-način na koji se oni ophode prema nama, no, Nebeski Otac nas ljubi i zove bliže k Sebi. Podignimo pogled prema Njemu! Isus je došao iscijeliti slomljena srca. Kada si slomljen tada čak i ne znajući lomiš drugoga. Misliš da si samo ti povrijeđen, dok ujedno povređuješ i druge. Imaš li na to pravo? Jedino Otac ima cjelokupnu sliku i silu da nas iscijeli i oslobodi od toga. On želi srušiti zidove neovisnosti, legalizma i straha kojima smo se okružili, On je sposoban to učiniti i to želi. No, kako se približiti? Dođimo k sebi! Prestanimo tražiti izgovore oko sebe, pogledajmo u svoja srca i zavapimo Ocu. Ako je grijeh u pitanju, priznajmo svoje grijehe, On je vjeran i pravedan, oprostit će nam grijehe i očistit nas od svake nepravednosti. Ako je zamjerka prema bratu ili sestri opraštajmo ljubljeni, jer je i On nama oprostio u Kristu Isusu.

Mir neka je sa svima!

 

Autor: Petar Fabijanić

PODIJELI ČLANAK