DETALJI NOVOSTI

31.01.2022.

Iz srca izvire blagostanje

‘‘…Neki čovjek imao dva sina. I mlađi reče ocu: ‘Oče, daj mi dio imetka koji mi pripada’. I razdijeli im imanje. I nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje rasu svoj imetak živeći razvratno” (Luka 15:11-13).

Priča o razmetnom sinu nadaleko je poznata, a prije svega govori o toplini i ljubavi oca koji prihvaća svoga sina unatoč grijehu koji je ovaj počinio. Sin je zatražio svoje nasljedstvo prije vremena i dobio ga. U svojoj nezrelosti i nečistoći srca odlučio je otići od oca i živjeti razvratno, što ga je na kraju dovelo do toga da je potrošio sve. Posramljen se odlučio vratiti kući, ne očekujući prihvaćanje od strane oca.

Sin je uvidio kakvu je pogrešku počinio, a otac je u svojoj očinskoj ljubavi bio presretan što mu se izgubljeni sin vratio, te ga je prihvatio sa svim počastima. Priča je to o božanskoj ljubavi i prihvaćanju od strane Boga Oca, ali to je i priča o tome kako upravljati onime što posjedujemo.

Božja Riječ kaže: ‘‘A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.“ Snažne su to i tako istinite riječi. Sin iz ove biblijske priče očito nije imao dobre motive niti planove u svome srcu, nije čekao svoje vrijeme, već je bio nestrpljiv, nezreo, vođen raznim požudama srca. Uzeo je svoje nasljedstvo još za očeva života i s njime nije nimalo mudro postupio. Predao se razvratu i potrošio sve, što ga je na kraju dovelo do razine siromaštva, nije mu ostalo ništa.

Naše financije i upravljanje njima uvijek trebaju biti vođene ispravnim motivima i čistim srcem. Iz srca izvire život, a život označava blagostanje svake vrste. Ukoliko su u srcu pohranjene krive stvari, neostvarene tjelesne želje, neriješena odbačenost, nesigurnost, strahovi, razne požude, samovolja i ostalo, sve će to utjecati na način kako osoba upravlja financijama.

Razmetni sin nije imao čisto srce i bio je vođen krivim stvarima. Da je imao ispravan motiv u srcu, mogao je na svoje nasljedstvo pričekati do vremena podjele, kada otac o tome odluči ili poslije njegove smrti. Do tada je mogao pomagati ocu zajedno s bratom kako bi njihovo imanje napredovalo, a kada bi došlo vrijeme podjele primio bi svoj puno veći dio koji je mogao i nadalje umnažati.

Bogu je neizmjerno stalo do naših financija, stalo mu je do toga gdje i kako trošimo novac i kako ga raspoređujemo, koji glas u tom pogledu slušamo. Naše srce je izvor života, tako kaže Biblija, te ga treba kontinuirano čistiti u kupelji Božje riječi, dopustiti Bogu da nas mijenja iznutra, da se naši stavovi usklade s Božjom riječi. Kako vjernici postupaju u skladu s Božjom riječi, tražeći Božje vodstvo u svemu, tako će se i stav prema upravljanju financijama mijenjati.

Došla sam k Isusu kao izgubljena ovčica, ranjena iznutra u svakom pogledu i s vrlo lošim navikama upravljanja financijama. Bila sam u dugovima i s neplaćenim računima, što je vrlo često bio rezultat življenja iznad vlastitih mogućnosti i nekontroliranog trošenja novca. Jedna od mojih prvih molitava bila je: ‘‘Bože, očisti me i mijenjaj me’’, koju sam kasnije pretočila i u: ‘‘Bože, nauči me upravljati financijama, daj mi mudrosti u tome.” Kako je vrijeme prolazilo, dobila sam otkrivenje važnosti davanja desetine od svih svojih prihoda u crkvu Božju. U tim počecima bila sam u dugu, prihod od plaće nije bio dovoljan da pokrije dugove. U toj napetoj financijskoj situaciji pomislila sam da možda ne trebam davati desetak. Tu sam misao pokušala potkrijepiti nekim stihom iz Biblije. Koliko god sam se trudila naći opravdanje, za to nisam našla niti jedan stih. Tada sam Bogu rekla: ‘‘Bože, davat ću ti deset posto od svih svojih prihoda, vjerujem da ćeš se ti pobrinuti za sve ostalo.” I tako je i bilo, Bog se pobrinuo za sve ostalo. Ni u najtežim trenucima nikada mi ništa nije nedostajalo. I kada se činilo da neće biti dovoljno, Bog je pružio svoju ruku i nadnaravno se pobrinuo za mene.

Danas itekako mudrije upravljam financijama, a moji računi su plaćeni na vrijeme, neki čak i prije roka. Da me netko upita kako sam iz tih značajnih dugova, koji se nisu mogli samo tako otplatiti, došla do toga da su financije posložene i da njima puno mudrije upravljam, ne znam, ali znam da je to bila nadnaravna Božja intervencija. Od trenutka kada sam odlučila davati desetak od svih svojih prihoda, pa čak i prinos, Bog je proviđao i vodio me na tom putu, mijenjao je moje srce i stavove i još uvijek me mijenja.

Čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život… iz njega izvire svo naše blagostanje!

 

Autorica: Gordana Horvat

Fotografija: Ester Marie Doysabas, Unsplash

PODIJELI ČLANAK