DETALJI NOVOSTI

05.07.2018.

Predstavljamo vam Kršćanski centar “Riječ Života”, Slavonski Brod

Predstavljamo vam Kršćanski Centar “Riječ Života” u Slavonskom Brodu i njihovo djelovanje koje je započelo prije tri godine kada je ovaj Centar dobio službenu registraciju vjerske zajednice. Temelji ove zajednice vjernika i njenog evangelizacijskog rada postavljani su tijekom prošlih četrnaest godina. Posjeti romskom naselju i njenim žiteljima počeli su volonterskim putovanjima iz Zagreba u namjeri da Evanđelje Isusa Krista bude preneseno ljudima koji ovdje žive. Molitveni sastanci i biblijske pouke u početku su se održavale u domovima ovdašnjih stanovnika, a danas se redovni sastanci i bogoslužja održavaju u iznajmljenom prostoru na ulazu u spomenuto romsko naselje. U sklopu rada Centra organizirani su razni sadržaji s ciljem upotpunjenja društvenog života i socijalnog napretka: pastoralni rad u okviru crkvene zajednice, glazbene radionice za djecu, tim za slavljenje i plesni tim, pomoć u učenju unutar osnovnoškolskog programa, krojačka radionica.

U nastavku vam prenosimo što su nam o sebi i o djelovanju ove crkvene zajednice rekli voditelji, pastorski par Darko i Blanka Glešić:

Osnovna vizija ovog rada je evangelizacija, odnosno prenošenje Radosne vijesti Isusa Krista narodu Roma koji žive na ovom prostoru, pružanje duhovne skrbi i pouka biblijskih vrijednosti, te isto tako i materijalna pomoć u okviru mogućnosti koje trenutno imamo. Osobita nam je radost kada možemo blagosloviti one najpotrebitije među Romima. Tijekom prošle godine organizirali smo posjet ZOO Ruščica, kupanje za djevojke na bazenima u Slavonskom Brodu, odlaske u kino, neke od najmlađih smo obradovali posjetima Gradskoj biblioteci. Tokom ljetne sezone održavamo šatorske sastanke, prikazivanje kršćanskih filmova i okupljanja na otvorenom na kojima se prenosi poruka Isusa Krista odraslima i djeci, za njih prilagođenim programom. Uz pripadnike romskog naroda želimo okupiti također i sve druge ljude koji žele doživjeti Božju blizinu i ispunjenje svakog dijela svojih života. Vjerujemo da je svako djelo započeto s ciljem da se izvrši Isusovo poslanje na zemlji prije svega podržano od Boga koji je izvor svega dobra i stoga očekujemo rast naših mogućnosti u skladu s Božjim obećanjima blagoslova. Naše djelovanje usmjeravamo i na misijski rad u naselju Capraške poljane i jedno banjalučko naselje u susjednoj republici BiH. Povremenim posjetima služimo Božju riječ romskim obiteljima u njihovim domovima, u dvorištima i na ulici. Vjerujemo da je ovo najbolji način kako im trenutno možemo služiti poruku Evanđelja – osobnim primjerom živeći blizu njih, i blizu njihovih potreba, poštujući posebnosti načina života romske zajednice. Naravno, kroz sve to, i mi puno učimo od njih.

Blanka: Prije samog osnivanja crkve u Slavonskom Brodu, Darko i ja bili smo već uključeni u rad naše matične crkve u Zagrebu. Čuli smo taj Božji poziv za potrebom služenja romskom narodu. U Zagrebu sam bila uključena u rad sa djecom i rad sa romskom djecom činio mi se samo kao nastavak tog rada. Međutim, sukob običaja, tradicije, životnih navika, stvarao mi je ogromne probleme. Moja očekivanja su se neprestano rušila, bolje rečeno: nisu se niti ostvarivala. Svi moji darovi, talenti, znanja, odjednom su u ovom okruženju postali neučinkoviti. Moje je pitanje bilo: odustati, ili nastaviti u razočarenju. Odjednom je Bog u moje srce ucijepio svoju ljubav za tu djecu, za odrasle i općenito za ovdašnji romski narod. Služenje njima i mene približava Bogu. Neki moji stavovi, životne navike, zajedništvo sa Kristom, molitve – po navici, slavljenje – po navici, razina komfora – po navici … i još dosta toga, morali su otpasti s mene. Shvatila sam da sam očekivala da Bog slijedi moj ritam, dok sam u stvari (po vjeri) ja morala svaki dan učiti slijediti, iznova i iznova Njega. Svim srcem sam zahvalna Gospodinu što mi je dao priliku služiti Njemu na ovakav način.

Darko: U mome srcu je i ranije, postojala želja za služenjem onima najranjivijima, najpotrebitijima u društvu. Još prije 23 godine kroz terapijske zajednice, a kasnije i kroz udrugu za resocijalizaciju, služio sam ovisnicima o drogama i alkoholu. Služenje romskoj populaciji, za mene je bio slijed u misiji u koju me je Gospodin pozvao. Iako sam, nekoliko godina unazad, vodio bitku u vlastitoj savjesti s preuzimanjem odgovornosti u takvoj vrsti služenja. Moja majka Agica, vjerno je i dugo sijala poruku među velikim dijelom romskog naroda u Brodsko – posavskoj županiji i u okolici Siska. Nosila je svjedočanstvo o silnoj Gospodinovoj ljubavi prema Romima, a kada je to Djelo za nju postalo prezahtjevno pozvala me je da joj pomognem. Konačno smo Blanka i ja bili slomljeni pred potrebama koje su se otvorile pred nama i odlučili se na korak vjere. Odlučili smo živjeti i služiti u romskom naselju. Naša je čežnja i ubuduće, dovoditi djecu, mlade i odrasle Rome u izvrsnost Isusa Krista, prenositi im istine Božjega Kraljevstva; objaviti im njihovo pravo na život u slobodi – pravo na oslobođenje od tisućljetnog prokletstva, pravo na Obećanu zemlju – pravedno Kraljevstvo našega Gospodina.

 

Posjetite nas u Slavonskom Brodu!

Adresa: Stjepana Radića 104

Službe: petkom od 18 sati

Telefon: 091 2533 924

PODIJELI ČLANAK