DETALJI NOVOSTI

16.09.2021.

Preminuo je David Yonggi Cho, osnivač najveće kršćanske crkve na svijetu

Južnokorejski pastor David Yonggi Cho (14. veljače 1936. – 14. rujna 2021.) sa svojom punicom Choi Ja-shil suosnivač je Yoido crkve cjelovitog evanđelja, koja je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najbrojnija kršćanska lokalna crkva na svijetu.

Cho je u obitelji odgajan kao budist, ali kao tinejdžer je predao život Isusu kojemu je pripisao brojna iscjeljenja koja je doživio u tom životnom periodu. Ubrzo je osjetio Božji poziv u službu te se zaposlio kao prevoditelj za američkog evanđelista Kena Tizea. Godine 1956. dobio je stipendiju za studij teologije na “Full Gospel Bible College-u” u Seulu. Započeo je pentekostalnu crkvu 1958. godine. Službe su se u početku održavale pod šatorom, no 1993. preselili su u prostor sa 10.000 sjedećih mjesta.

S vremenom, čak 200.000 ljudi prisustvovalo je tjednim službama, privučeno Choovim propovijedanjem i optimističnim porukama o boljem životu. “Religija je beskorisna ako ne može dati nadu”, rekao je Cho za radijski program The World 2017.

Ova je crkva najveća protestantska crkva u Južnoj Koreji, s 400 pastira i evanđelista u zemlji i 500 misionara u inozemstvu, izvijestio je svojedobno The Associated Press.

“Sve što sam učinio bilo je ponuditi svoj život baš poput dječaka koji je dao pet kruhova i dvije ribe …jednostavno sam se držao snova koje mi je Gospodin dao, a On je taj koji je Yoido crkvu povećao kako bi postala najveća crkva na svijetu. Ovo je u potpunosti milost koju nam je Bog dao” govorio je Cho.

Yoido crkva osim po svojoj brojnosti poznata je po modelu rasta putem kućnih grupa, a također i po Molitvenoj planini na koju vjernici odlaze da provedu vrijeme u molitvi.

Autobiografska knjiga dr. Davida Yonggi Choa “U službi nade već 50 godina“, pisana 2008., prevedena je na hrvatski jezik, u izdanju je OK knjižare.

 

Fotografija: Christianity Today

PODIJELI ČLANAK