DETALJI NOVOSTI

18.02.2009.

Problemi sa nijekanjem Kristovih tvrdnji

Raspravljajući o svojim metodama apologetike, C. S. Lewis je jednom rekao da je načelo „aut Deus aut malus homo“ vrlo korisno za dokazivanje točnosti Kristovih tvrdnji. Argument iz ove latinske fraze („Ili Bog ili loš čovjek“) dokazuje da ukoliko su Kristove tvrdnje bile pogrešne, onda on nije bio dobar čovjek, jer je mislio o sebi da je Bog.

Ovaj argument „lažac, luđak, Bog“ Lewis je opisao u jednom od njegovih najčešće citiranih odlomaka: „Ovime pokušavam spriječiti sve one koji govore neozbiljne rečenice kao što su: „Spreman sam prihvatiti Isusa kao velikog moralnog učitelja, ali ne prihvaćam njegovu tvrdnju da je Bog.“ To je jedna od stvari koje ne možemo reći. Čovjek koji bi govorio stvari koje je Isus govorio ne bi bio veliki moralni učitelj. Bio bi ili luđak – na granici onog koji kaže da je on sam pečeno jaje na oko – ili bi bio sotona iz pakla. Moramo izabrati. Ili je bio (što i jest) Bog ili je manijak. Možete ga zvati luđakom, pljuvati po njemu i ubiti ga kao sotonu, ili možete pasti pred njega i zvati ga Gospodarom i Bogom. Ali nemojmo ga patronizirati izjavama kako je on veliki učitelj i čovjek. Tu opciju nam nije ostavio.“
C. S. Lewis je često govorio ako Kristove izjave nisu točne, onda su „megalomanske, u usporedbu s njim Hitler bi bio vrlo ponizan i skroman čovjek.“ Nastavio je: „Ne postoji kuća sagrađena na pola i ne postoje paralele s drugim religijama. Kad biste otišli Buddhi i pitali ga:“Jesi li ti sin Brahmana?“ on bi rekao „Moj sine, ti si još uvijek pod dojmom iluzije.“ Kad biste pitali Sokrata: „Jesi li ti Zeus?“ on bi ti se nasmijao u lice. Kad biste otišli Muhamedu i pitali ga: „Jesi li ti Alah?“ on bi ti odrezao glavu. Kad biste otišli kod Konfucija: „Da li si ti Nebo?“ mislim da bi vam odgovorio: „Opaske koje nisu u skladu s prirodom su neukusne.“ Ideja velikog moralnog učitelja koji bi govorio ono što je Krist govorio (da je Bog) ne dolazi u obzir.“

Benjamin Franklin, koji je bio deist i koji nije vjerovao u božanstvo Krista, napisao je u svojoj Odluci o Poniznosti da bi svatko trebao „imitirati Isusa i Sokrata.“ Zanimljivo je da je kroz cijelu povijest Isus bio model poniznosti. A ipak, ako on nije bio onaj kojim se nazivao (Bog), onda je bio potpuno oprečan poniznosti! William Lyon Phelps je napisao:

„Ili je ova njegova tvrdnja proizašla iz njegovog jedinstva s Bogom, ili je bio jedan od najoholijih ljudskih bića. Skromnost je jedna od najljepših ljudskih osobina; a čovjek ne može biti savršen, ne može čak biti ni vrlo dobar ako mu nedostaje skromnosti i ako govori o sebi takve stvari koje je govorio Isus. Ako je on bio samo čovjek, nedostajala mu jedna od najvažnijih vrlina. Ali anđeli, pastiri i mudraci koji su slavili prvi Božić su znali tko je on bio. Kleknuvši pred jaslama u Betlehemu slavili su Božanskog Spasitelja.

 

Autor: Richard Riss

PODIJELI ČLANAK