DETALJI NOVOSTI

14.07.2018.

Snaga povratka i preokreta

“Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega. Doista pomno promotrite njega, koji podnese toliko protivljenje grešnika protiv sebe, da – premoreni – ne klonete duhom.” (Hebrejima 12:1-3)

U ove dane kada se svjetsko nogometno prvenstvo odmotava i moja nacija Hrvatska se nalazi u finalu, primjećujem mnoge stvari koje nisam prije u potpunosti razumio.

Bog nas može podučiti kroz zemaljske događaje i trenutke, ako imamo otvorene oči i uši za Duha Svetoga, svakom pojedincu Duh Sveti može pojedinu sekvencu življenja objasniti i poosobiti i samim time ga nečemu podučiti.

Ono što je meni posebno govorio gledajući dosadašnje utakmice nogometaša hrvatske reprezentacije, je njihova sposobnost povratka i preokreta. Nekako uvijek uspiju isplivati iako su često počinjali s negativnim rezultatom.

Frustracija, umor, okolnosti koje stoje protiv nemaju utjecaj na ljude koji su odlučni pobijediti.

Vince Lombardi, jedan od najvećih američkih trenera rekao je: “Pobjeđivanje je navika; nažalost, isto je to i sa gubljenjem… Kada se naučite predavati, to vam postaje navika.”

Ako naučimo gubiti, lako ćemo odustajati od svojih borbi. No, ako smo naučili pobjeđivati…naši protivnici će imati mnogo problema s nama, čak i kada gubimo.

Život predanog kršćanina u ovom vremenu može se itekako opisati kao jedna hrvačka bitka. Onaj koji želi živjeti predano, posvećeno Bogu, i pobjedonosno ima mnoge izazove.

Prvenstveno-svijet oko nas ne navija za nas. Isus Krist je pobijedio svijet, i zato nas svijet ne voli. Svijet bi nas želio oblikovati prema svojim standardima. Uokviriti nas u svoje okvire. Na žalost neki kršćani su dozvolili biti uokvireni jer mnogi su “alati” koje neprijatelj naše duše koristi protiv nas. Neki od tih alata su: tjeskobna briga, varavo bogatstvo, neznanje, grijeh, odustajanje.

Mi ne pripadamo onima koji propadaju ako smo svoju nadu i vjeru stavili u Gospodina Isusa Krista.

Neprijatelj, koristeći svjetovne standarde pokušava uvjeriti vjernika da je bolje i lakše prilagoditi se. Možda je lakše-za tijelo, ali nije bolje za dušu.

Isus je rekao: “Što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju?” (Marko 8:36)

On pritom ne misli da je krivo biti uspješan u svjetskim mjerilima, već govori o tome da je bitan put kojim smo došli do tamo. Postoje mnogi novorođeni vjernici koji su uspješni poslovni ljudi, političari, glazbenici, profesori, sportaši. Ako su u svoj uspjeh ugradili Kristov put tada mi je lako za vjerovati da im je Bog dao pobjedu jer su Ga proslavljali na svome putu. Bog nagrađuje one koji Ga uporno traže. Postoji vječna nagrada, ali postoji i pobjeda već sada.

Naše svjetovne uspjehe ne trebamo mjeriti s količinom novca ili utjecaja koji posjedujemo, već načinom na koji smo došli do toga.

Biblija nam govore da je sredstvo pobjede naša vjera. Prema tome, ako smo vjerom, tj. poslušnošću Bogu, i njegovoj Riječi došli do određenog uspjeha, bez da smo pritom prihvatili određene kompromise koji su nam ponuđeni, možemo reći da smo pobjednici.

Ovakav način življenja nije jednostavan. On podrazumijeva konfrontaciju i ustrajnost u načelima za koje vjerujemo da su ispravni.

Budući da je to bitka, mi moramo razumjeti da ćemo pojedine korake morati ponavljati, morat ćemo se podizati iz nekih poraza i naučiti se ohrabriti u Bogu.

Vjerujem da nam Bog kroz uvodne stihove želi pokazati da pobjeda nije laka, ali vrijedi.

Da se do pobjede dolazi lako, svi bi bili pobjednici i imali bi zlatne medalje i velike pehare, no, tome ipak nije tako.

Bog nas ohrabruje da odbacimo bremena i grijehe koji nas opterećuju, to je život preispitivanja i analize. Život jedne posvećenosti-u kojem bi nam trebalo biti važnije da Nebo navija za nas, nego čitav svijet.

Onaj koji je naučio klečati pred Bogom, može stajati pred bilo kime!

Zatim nam daje viziju; primjer-Isusa Krista, koji je ustrajao i pobijedio. Mi smo svjedoci patnje križa koja je prethodila velikoj pobjedi uskrsnuća. Ako se danas nalazite u patnji, problemu ili negativnoj situaciji koja izgleda da će vas pokopati, gledajte i kopirajte ono što je Isus radio, i Bog će vam dati pobjedu.

Isus je bio ustrajan, nije odustao, bez obzira na okolnosti. On je znao svoje poslanje i svoj identitet u Ocu, to mu je dalo snagu da nastavi do pobjede.

Tertulijan je rekao “Krv mučenika je sjeme novih kršćana”, time je dao do znanja da kršćaninova pobjeda postaje pobjeda tek kada su spremni i svoje živote položiti za Krista, i za onaj nauk i načela kojima nas Gospodin Isus podučio.

Ako si pao i osjećaš da se ne možeš podići, podigni se u moćnom imenu Isusa Krista!

Ustani zasini, pogledaj prema njemu, ne dozvoli da te prošlost kontrolira!

Ako si zgriješio poravnaj s Gospodinom i s ljudima i nastavi dalje na utrci koja ti je namijenjena!

Ne zaboravi, Bog nas nije spasio da bi propali već da bi pobijedili.

Na kraju; ovaj dio molitve Patrika, misionara u Irskoj, neka ti pomogne da uzmeš stav i kreneš dalje u Božjoj snazi:

Uzdižem se danas
kroz Božju snagu da me vodi,
Božju silu da me podupire,
Božju mudrost da me vodi,
Božje oči da vide prije mene,
Božje uši da me čuju,
Božju riječ da mi govori,
Božju ruku da me čuva,
Božji oklop da me štiti,
Božju silu da me spasi,
od zamki Đavla,
od iskušenja poroka,
od svakog tko me želi učiniti zlim,
dalek i nedostupan
sam ili u mnoštvu.
Pozivam danas svu ovu snagu između mene i grijeha,
protiv svake okrutne nemilosrdne snage koja se suprotstavlja
mome tijelu i duši,
protiv vračanja lažnih proroka,
protiv mračnih zakona bezbožnika,
protiv lažnih zakona krivovjeraca,
protiv umijeća idolopoklonstva,
protiv čari i vračanja,
protiv svih spoznaja koje zavode čovjekovo tijelo i dušu.
Krist me danas štiti
protiv otrova, protiv strasti, protiv uvreda,
tako da primim nagradu u obilju.
Krist je sa mnom, Krist je preda mnom, Krist je iza mene,
Krist je u meni, Krist je ispod mene, Krist je iznad mene,
Krist mi je s desna, Krist mi je s lijeva,
Krist je kad ležim, Krist kada sjedim,
Krist je u srcu svakog čovjeka koji misli na mene,
Krist je na usnama svakog čovjeka koji govori o meni,
Krist je u oku koje me gleda,
Krist je u uhu koje me čuje.

 

Autor: Petar Fabijanić

PODIJELI ČLANAK